Deel dit artikel
-

Noord Brabant bouwt provinciaal intranet via glasvezel

De provincie Noord-Brabant en de gemeenten Breda, Eindhoven, Helmond en ’s-Hertogenbosch hebben officieel de BrabantRing opgericht. De BrabantRing is een gesloten glasvezelnetwerk, waarmee overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven veilig, snel en betrouwbaar gegevens kunnen uitwisselen.

Maatschappelijke organisaties gebruiken momenteel meestal het internet om verbindingen te leggen, maar dat is kwetsbaar. Via het internet kan de verbinding bijvoorbeeld verbroken of gehackt worden, wat bij deze essentiële diensten niet mag gebeuren.

De BrabantRing werkt als een soort intranet waar maatschappelijke organisaties en bedrijven hun digitale diensten over kunnen laten lopen. De BrabantRing koppelt bestaande glasvezelnetwerken aan elkaar met eigen netwerkapparatuur. Hierdoor kan data worden gedeeld zonder tussenkomst van het internet of een internetprovider. Er ontstaat een gesloten netwerkverbinding tussen samenwerkende organisaties en de Brabanders die met hen in contact staan.

De BrabantRing bouwt verder op de reeds bestaande Eindhoven Fiber Exchange, een dochterbedrijf van Breedband Regio Eindhoven B.V., waarin een aantal maatschappelijke organisaties in de regio Eindhoven al samenwerken. Naast de overheden is Breedband Regio Eindhoven B.V. betrokken als aandeelhouder. Het netwerk van de BrabantRing is onafhankelijk en open voor aanbieders van diensten. In de toekomst wordt de BrabantRing uitgebreid naar meer Brabantse gemeenten‬.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond