Deel dit artikel
-

Noord-Holland stelt paal en perk aan groei datacenters

De provincie Noord-Holland wil het meest duurzame en innovatieve datacenterknooppunt van Europa worden. Daarom gaat de provincie strenge eisen stellen aan de komst van nieuwe datacenters.

Alleen op specifieke bedrijventerreinen in Amsterdam, Haarlemmermeer, Diemen en Hollands Kroon kunnen nog nieuwe datacenters worden gevestigd. Dat staat in de concept-datacenterstrategie die Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben vastgesteld.

De provincie wil dat de impact van datacenters op het landschap, de energievoorziening en het watergebruik minimaal is: dat datacenters voorzien in eigen duurzame energieopwekking, dat de restwarmte (in de omgeving) wordt benut, de gebouwen circulair zijn ontwikkeld en landschappelijk goed zijn ingepast.

Daarnaast wordt het verplicht dat de gemeenten waar datacenters zich nog kunnen vestigen met de provincie afspraken maken over de manier waarop de datacenters worden ingepast in het landschap en het gebruik van energie, water en het benutten van restwarmte.

Als gevolg van het beleid is de bouw van een extra Microsoft-datacenter bij Middenmeer stilgelegd. Gemeente Hollands Kroon gaf wel groen licht voor de bouw. De provincie vreest toegenomen verkeer tijdens en na de bouw. De gemeente kan wel in beroep gaan via de Raad van State of zou het bestemmingsplan kunnen wijzigen.

De concept-datacenterstrategie wordt met meerdere partijen besproken. Eind 2021 stellen Provinciale Staten een definitieve datacenterstrategie vast.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond