Deel dit artikel
-

‘Zweedse streamingdienst kaapt uitzendrechten Formule 1’

De uitzendrechten voor de Formule 1-races in Nederland komen naar verluidt in handen van Nordic Entertainment Group. Die partij koopt in verscheidene EU-markten sportrechten op om de Scandinavische streamingdienst Viaplay internationaal uit te rollen.

Aanstaande donderdag zou bekend worden gemaakt dat de uitzendrechten vanaf volgend seizoen niet meer in handen zijn van Ziggo, maar van Nordic Entertainment Group. Dat meldde zakenman Chris Woerts gisteren bij het tv-programma Veronica Inside (kijk fragment).

De Zweden zouden meer dan 30 miljoen euro per jaar betalen om per raceweekend 1,5 miljoen Nederlandse F1-fans weer voor het scherm te krijgen. Het gaat om een contract van drie jaar. Behalve Ziggo boden ook RTL, Amazon en een Turkse groep mee.

Viaplay is een streamingdienst. Belangstellende kijkers zouden wel eerst een app moeten installeren op hun tv. Wellicht vindt NENT Group een route om het beeldsignaal door te prikken naar de decoders van telecombedrijven.

Nordic Entertainment Group is een vrij jong bedrijf, want opgericht in 2018. Het exploiteert streamingdiensten Viaplay en Viafree en verdient daaraan met de verkoop van abonnementen en reclameruimte. Daarnaast is het eigenaar van tientallen productiebedrijven.

De beursgenoteerde onderneming realiseerde in het eerste kwartaal van 2021 een omzet van 294 miljoen euro (+16%) en een nettowinst van 15 miljoen euro. Een derde van de omzet wordt gerealiseerd met Viaplay.

Afgelopen kwartaal haalde het bedrijf 340 miljoen euro groeigeld op om zijn internationale groeiplannen te financieren. Daarmee wil het groeien met tien nieuwe markten. Over vijf jaar wil het groeien naar vijftien markten. In het vierde kwartaal doet de bedrijvengroep een gooi naar de Amerikaanse markt, maar het is niet bekend met welke propositie. Als pure digitale sportzender komt het op de internationale markt in elk geval ESPN en DAZN tegen.

Het aantal abonnees steeg bij Viaplay met 25 procent naar 3,1 miljoen in de eerste drie maanden van 2021. Eind 2025 wil de leiding 10,5 miljoen abonnees hebben, waarvan zes miljoen op de Scandinavische thuismarkt.

Eerder deze maand wist NENT Group ook al de hand te leggen op de F1-uitzendrechten in Polen. Het beschikte reeds over de rechten in Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland, Estland, Letland en Litouwen.

Andere sporten waar het de live uitzendrechten over heeft:

De domeinnaam Viaplay.nl is niet meer beschikbaar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond