Noren niet erg gelukkig met afschaffing FM

De overgang van FM naar DAB+ radio in Noorwegen is niet goed gevallen, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van het Noorse dagblad Dagbladet.

Noorwegen is een van de eerste Europese landen die FM geheel uitschakelen. Daardoor zijn luisteraars aangewezen op digitale radio of internet. Alleen lokale omroepen zijn straks nog te beluisteren via de FM in Noorwegen.

Maar een kwart van de bevolking is te spreken over DAB+. De ontvangst van het digitale signaal laat vaak nog te wensen over.

Nederland heeft nog geen plannen voor uitschakeling van FM radio.

6 Reacties

De technische vooruitgang is niet tegen te houden, het zal er toch van komen. Oke, Nederland is op dit gebied niet echt een pionier en zal meestal bij vernieuwingen achte aan eindigen

aha, dat verklaart dan meteen waarom we helemaal geen radio meer kunnen luisteren in de auto of soms maar één zender….

Als dat echt de reden is, dan is dit inderdaad niet echt handig….. of moet iedereen een andere auto radio nemen?

Je hoeft natuurlijk geen geen nieuwe radio te kopen, ook geen mailadres, gewoon brieven blijven schrijven, geen smartphone gewoon met je huistelefoon bellen, analoge tv enz. enz. Als je antieke autoradio het begeeft koop dan meteen een DAB+. Dit soort vernieuwingen zijn niet tegen te houden en een Dab+ autoradio koop je al vanaf €100,- en is dus niet een al te grote investering. De weergave is ook beter en daar gaat het bij muziek om.

Vooruitgang is niet het juiste woord voor DAB+. In een eenvoudige opstelling is meteen te horen, dat FM een aanzienlijk beter geluid biedt dan DAB. Toegegeven, ik luister naar stemmen, jazz en klassiek. De werkelijke reden om DAB af te dwingen is ook niet vooruitgang of verbetering, maar geld. Overigens, nu bandbreedte ook draadloos gemeengoed wordt, lijkt DAB een doodgeboren kindje. Immers, overal haal je muziek vandaan in goede kwaliteit, alleen niet meer van de zenders die streamen in MP3. Zou de overheid DAB serieus willen laten concurreren, dan zou AAC een logischer keuze zijn voor wat betreft geluidskwaliteit.

Daar zit wat in, afwachten wat er gaat gebeuren

@Stef,

ervaring in Noorwegen was dat geen enkele zender het meer deed, dus beetje vergelijkbaar met een smartphone die het alleen op edge doet…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond.

terug