Deel dit artikel
-

NOS klaar voor Olympisch gouden schaatsstream

De Olympische Spelen in Sotsji zijn ook voor de NOS dit jaar een topprestatie. Niet eerder verwerkten de site en live-streams zoveel publiek als nu. Een paar honderdduizend Nederlanders zullen vanmiddag de 10 kilometer schaatsen live via internet kijken.

Vanaf twee uur vanmiddag begint behalve op tv ook op internet de live-uitzending van de schaatswedstrijden van Jorrit Bergsma, Bob de Jong en Sven Kramer. Als de kijkcijfers van de afgelopen dagen indicatief zijn, kan het aantal van tweehonderdduizend simultane kijkers vanmiddag makkelijk worden gehaald. En verwerkt, legt Hoofd Nieuws Media Lara Ankersmit van de NOS uit.

Dit jaar zendt de NOS voor het eerst meerdere live-streams naast elkaar uit om zo veel mogelijk sport in beeld te kunnen brengen. Wat niet live op tv is, is wel op internet te zien. “De site, de apps en via connected-tv worden enorme aantallen behaald. We hadden niet verwacht dat het zo continu zou zijn.” Nederland blijkt geïnteresseerd in alle Olympische verrichtingen en niet enkel die waar landgenoten plakken kunnen pakken.

Voor het eerst zijn er niet alleen zeven videostreams te bekijken, ze zijn ook constant gevuld. Als er niet live een sport is te zien, zorgt Ankersmits team ervoor dat er een carrousel van mooie momenten en samenvattingen is te zien.

“Vandaag verwachten we veel drukte vanwege de race van Sven Kramer. Het is een vrij lange race. De technisch grootste druk ontstaat wanneer iedereen het live gedeelte aanzet. Voor ons is het dan een kwestie van optimaliseren van de streams naar de provider de ze afnemen. We zijn goed voorbereid op piekbelasting.”

“De site NOS Olympische Spelen heeft nu al ruim vier miljoen unieke bezoekers bereikt. De pieken met streaming waren uiteraard het schaatsen vorige week. Op dat moment bereikten wij meer dan tweehonderdduizend kijkers tegelijkertijd.”

“Het aantal unieke bezoekers van de Sotsjisite is nu al hoger dan het aantal dat wij bereikten tijdens de vorige Winterspelen in Vancouver. Dit heeft mogelijk ook te maken met tijdverschil. Tijdens de Olympische Zomerspelen in Londen bereikten we gedurende het hele event bijna zes miljoen unieke bezoekers. De zomerspelen zijn over het algemeen populairder.”

Deze winterspelen leverden tweehonderdduizend extra downloads op van de NOS-apps en een verdubbeling van het gebruik. “Zestig procent kijkt naar de extra livestreams. Veertig procent de stream van Nederland 1.”

Foto: Carmen Rodriguez (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

Paul Haarman

Allemaal leuk en aardig, maar als Nederlander die woonachtig is in België gaat de Live-stream voor mij op zwart. Waarschijnlijk zijn er afspraken tussen de TV zenders dat de live-streams niet grensoverschrijdend zijn. Vreemd natuurlijk, want de gewone TV uitzendingen gaan wel over de grens. Echt nog een stukje achterhaalde politiek. Ik ben dus aangewezen op de uitzendingen van de VRT die waarschijnlijk ook niet in NL te ontvangen zijn. Wordt toch echt tijd om dat eens op te lossen. Echt reuze ouderwets.

Robin te Pas

Hier in Barcelona zitten we als Nederlander ook zonder. Balen!
Hup Sven!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond