Deel dit artikel
-

NOS pakt uit met apps, Google Glass en HbbTV

De NOS gaat enkele nieuwe apps uitbrengen, waaronder die voor het WK Voetbal en het Jeugdjournaal. Ook de NOS Journaal-app wordt binnenkort uitgebreid. Dat vertelde Lara Ankersmit van NOS Digitaal gisteren op Mobile Convention in Amsterdam.

Het is de eerste keer dat de NOS een app uitbrengt speciaal voor een sportevenement. De NOS zal alle wedstrijden die gespeeld worden bij de NOS-app aanbieden. Per wedstrijd kunnen kijkers ook van cameraposities wisselen en dus zelf voor regisseur spelen. Ook bevat de app dus uitgebreide statistieken plus het wedstrijdschema. En je kunt spelers vergelijken.”

De FIFA heeft deze content in ieder land exclusief aangeboden aan de rechthebbenden. De FIFA WK2014-app van de NOS is daarmee de enige officiële FIFA WK-app in Nederland.

Voor het eerst voegt de NOS ook HbbTV toe aan het signaal voor het WK voetbal voor tv-toestellen die deze standaard ondersteunen. Kijkers kunnen hoogtepunten via tekst en video onderaan het scherm terugkijken. Ook worden statistieken via HbbTV aangeboden.

HbbTV is via de rode knop op de afstandsbediening beschikbaar, maar dat lukt vooralsnog alleen bij Digitenne en CanalDigitaal en enkele kleine kabelaars. De drie grote landelijke tv-aanbieders KPN, UPC en Ziggo blokkeren HbbTV.

De NOS Journaal-app gaat nog meer nieuws brengen, en kijkers kunnen straks het Journaal op elk moment op het grote scherm bekijken via Google Chromecast, vertelde Ankersmit. “Het is niet veel werk om de bestaande app hiervoor geschikt te maken, maar we moeten nog een geschikt moment vinden om ermee aan de slag te gaan.”

Binnen enkele maanden komt er ook een aparte app voor de Jeugdjournaal voor iOS en Android. Er zijn geen ambitieuze plannen voor Windows Phone, vertelde ze desgevraagd.

Ankersmit liet nog weinig los over wat de omroep gaat doen met Google Glass en de zogenoemde wearables. Eind april werd ‘Google Glass developers day’ georganiseerd. Daarbij werden in elk geval twee experimentele diensten Google Glass Reporter en Google Glass Nieuws ontwikkeld.

Ontwikkelen voor Google Glass vereist dat je de context van de gebruiker begrijpt. Het gaat om micro-interacties acties en om seconden, aldus Ankersmit. Google Glass helpt je met wat je op dat moment doet, zonder dat je je laptop of smartphone erbij moet pakken. Glass geeft je de informatie die je nodig hebt voor bepaalde acties.

Deel dit bericht

1 Reactie

Arjan van Bijnen

Wat opvallend dat er zo veel met Google Glass wordt geëxperimenteerd. Blijkbaar verwacht men hier toch wel veel van, al is een massale omarming van deze gadget door consumenten vooralsnog niet te verwachten. Wel goed om te zien dat men zich voorbereid op de mogelijke toekomst door hier alvast goed over na te denken en dingen uit te proberen. Overigens hebben we Google Glass (en Oculus Rift)op de vloer tijdens het Uitgeverscongres op 5 juni (http://www.uitgeverscongres.nl/oculus-rift-en-google-glass-op-mediafacts-uitgeverscongres/). Ik ga Glass, maar zeker ook de Rift daar eens goed uitproberen!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond