Deel dit artikel
-

NS volgt passagiers via wifi

NS en ProRail maken bekend dat zij realtime de reizigersstromen in kaart brengen op zes druk gebruikte stations: Utrecht Centraal, Leiden Centraal, Amsterdam Centraal, Amsterdam Zuid, ‘s Hertogenbosch en Schiphol Airport. De gegevens worden gebruikt om de reizigerscapaciteit van de stations ‘optimaal te kunnen benutten’.

Naast de sporen en treinen moeten ook de treinstations zijn toegerust op de verwachte groei. Zo is na de verbouwing op Utrecht Centraal de stationshal enorm vergroot en zijn er veel winkels bijgekomen; dit treinstation verwerkt elke werkdag méér reizigers dan luchthaven Schiphol op een topdag.

Op de treinstations waar NS en ProRail de reizigersstromen meten hangen sensoren die de reizigersstromen in kaart brengen. Zij vangen wifi- of bluetooth-signalen op van de smartphones, tablets en laptops die reizigers bij zich hebben. Ook zijn op de drukste plekken op de perrons telsensoren aanwezig die de lokale drukte meten.

Perronmedewerkers op het drukke perron 1-2 van Schiphol Airport  krijgen via oortjes ingeseind waar begeleiding van reizigers nodig is.

Er gelden strikte regels voor het tracks van signalen van smartphones, tablets en andere mobiele apparatuur; zo moet NS duidelijk kenbaar maken dat signalen van mobiele telefoons gevolgd worden en de data mag alleen geanonimiseerd worden gebruikt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond