Deel dit artikel
-

NU.nl lanceert historisch fotoplatform

NUentoen.nl is het meest recente project uit de stal van uitgever ilse media. Dit platform geeft een overzicht van beeldmateriaal uit de archieven van partijen als ANP Photo, het Joods Historisch Museum, het Spaarnestad Photo, Rijksmuseum en Vereniging Hendrick de Keyser.

Vooralsnog lijkt het een kwestie van ‘kijken maar niet aankomen’. De foto’s zijn niet beschikbaar onder een Creative Commons-licensie, maar dienen slechts om het nieuws uit het verleden in beeld te brengen. NU.nl wil de archiefbeelden combineren met foto’s die bezoekers zelf insturen.

Op NUentoen.nl wordt het Nederlandse nieuwsverleden ontsloten met foto’s en video’s. Gebruikers kunnen zoeken in tijdslijnen op jaartal, maar ook sorteren op datum en alfabet. Een ander aspect van NUentoen.nl is dat bezoekers eigen materiaal kunnen plaatsen op de site. In het persbericht is te lezen: "Hiermee wordt NUentoen.nl een combinatie tussen persoonlijk materiaal en gerenommeerde fotoarchieven".

De extensie hoort bij NU.nl. "Het is onderdeel van de NU-familie", vertelt Joris van Lierop, uitgever bij NU.nl. Het project gebeurt in samenwerking met BankGiro Loterij. Deze partij steunt met de inleg van de deelnemers organisaties om het cultureel erfgoed te bewaren voor nu en voor later. Het nieuwe project is daar een voorbeeld van.

Van Lierop denkt wel dat er behoefte aan is. Hij denkt hiermee een nieuwe dimensie aan het nieuws toe te voegen.

Deel dit bericht

1 Reacties

Joris Witteman

Creative Commons, zul je bedoelen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond