Deel dit artikel
-

Documenten op straat, maar NWO geeft niet toe aan digitale afpersers

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) onthult dat de hackersgroep DoppelPaymer zich begin deze maand toegang heeft verschaft tot het netwerk voor een ransomware aanval. Daarbij worden gegevens versleuteld en moeten slachtoffers eerst losgeld betalen.

NWO gaat als onderdeel van de Nederlandse Rijksoverheid ‘op principiële gronden’ echter niet in op de eisen van criminelen. DoppelPaymer is daarom gisteren begonnen met het op het dark web lekken van interne NWO-documenten.

Hoewel NWO het naar eigen zeggen ten zeerste betreurt dat nu gegevens van de eigen medewerkers ongeautoriseerd openbaar gemaakt worden, verandert dat niets aan deze keuze. Een en ander zal volgens NWO inhouden dat mogelijk binnenkort opnieuw gestolen bestanden openbaar zullen worden gemaakt.

Het netwerk is naar verwachting over enkele weken weer bruikbaar en zal in de weken erna weer volledig operationeel worden gemaakt.

DoppelPaymer richt zich op grote bedrijven en organisaties. Eerder werden autofabrikanten Kia en Hyundai en techproductiebedrijf Foxconn doelwit van afperspogingen.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond