Ochtendgloren: optimisme over muziekindustrie

Een opvallend tegengeluid uit de muziekindustrie: de malaise is weldra voorbij met stijgende digitale verkopen. Aldus de bekende muziekbaas Bronfman. Met merchandising gaat al goed. En Virgin Radio komt in Indiase handen. Nieuw landen komen op.
De strijd privacy versus commercie in Engeland wordt alsmaar harder. De intentie van de internetaanbieders om met Phorm hun klanten reclame aan te bieden op grond van surf- en zoekgedrag stuit op groeiende bezwaren.
Nu worden er liefhebbers verzameld om tijdens de aandeelhoudersvergadering van BT op 16 juli te protesteren. Het verzet wordt geleid door Alex Hanff, een activist die eerder de muziek- en de filmindustrie in het harnas jaagde met p2p-acties. Hanff meent dat het in het belang van aandeelhouders is dat BT een telecombedrijf blijft en zich niet met content bezighoudt. Slechts 13.000 handtekeningen wist Hanff te verzamelen en hij rekent op 100 demonstranten.
Hanff wil ook een rechtszaak houden tegen BT, de grootste provider. Broeder DT bezweert ondertussen in Duitsland dat ze netjes omgaat met privacy, ondanks het spionageschandaal met journalisten.
Hebbedingenindustrie
Financial Times schetst de nieuwe muziekindustrie, die van de ‘360 graden overeenkomsten’: dat wil zeggen dat er rond de muziek zelf een hele serie aan inkomstenbronnen wordt geëxploiteerd. De artiest of groep werd een merk. En merken moet je exploiteren.
Vaak heeft de muziekmaatschappij het nakijken als het gaat om concerten, merchandising etc. Maar die vecht terug. Een goed voorbeeld is Universal dat Bravado kocht. Dit merchandisingbedrijf sluit ook contracten af met artiesten bij andere maatschappijen, zoals met Beyoncé (sony BMG) en Iron Maiden (EMI). De waarde per artiest per concertganger is de maatscaf. Voor iron Maiden in Japan zo’n 30 euro per fan aan merchandising, voor Kanye West 5 dollar gemiddeld voor 500.000 concertbezoekers.
‘Muziekindustrie groeit spoedig’
Diezelfde FT publiceert een interview met Edgar Bronfman, de bekende baas van Warner Music. Hij kocht dat in 2004 en won er snel geld mee met een beursgang in 2005. Daarop kwam de malheur en het aandeel verloor veel terrein.
Bronfman weet zeker dat de muziekindustrie zal herstellen en groei tegemoet gaat, zelfs al op korte termijn. Hij verwacht een aanzienlijke uitbreiding van digitale verkopen. Vooral mobiel heeft kansen. Maar Bronfman vindt de mobiele aanbieders traag met expansie in data, een gevolg van hun gebrek aan ervaring met het verkopen van ‘content’.
Worden MySpace, Facebook en YouTube de plekken waar maatschappijen nieuw talent vinden zoals een nieuwe Madonna? Bronfman heeft er een hard hoofd in. Het heeft tien jaar lang geen nieuwe Madonna opgeleverd, dus zal dat ook wel niet meer gebeuren
Indiaas bedrijf koopt Virgin Radio
Dat Virgin Radio in Indiase handen zou komen kon tot voor kort toch niemand bevroeden. Maar de nieuwe eigenaar is de Bennet Coleman groep, de grootse mediaexploitant van India.
Het familiebedrijf is beter bekend onder de naam The Times Groep. Ze koopt Virgin Radio, dat online ook de nodige Nederlandse luisteraars heeft, van de Schotse omroepgroep SMG voor 53 miljoen pond (67 miljoen euro nu). Omdat Richard Branson’s Virgin-concern met Bennett Coleman concurreert met de deelneming Hindustan Times moet Virgin Radio een andere naam krijgen, wat nog eens 20 miljoen euro kost.
Steeds meer signalen komen er dat de nieuwe landen de dienst gaan uitmaken, niet alleen China. Brazilië en India maken bezwaar tegen het aannemen van de Office Open XML (OOXML) als standaard door de ISO. Het bezwaar van India en Brazilië volgt op dat van Zuid-Afrika dat het ook niet eens is met de snelle procedure die is gevolgd om de Microsoft-standaard voor webpublicatie tot algemene standaard te verheffen. De ISO gaat er weer over vergaderen.
Ijslandse internetspaarbank komt hier
Ondertussen in eigen land:
Met 5 procent rente zonder voorwaarden meldt zich hier Icesave, een kloon van ING Direct die in Nederland onder leiding staat van een ex-ABN Amro chef
Nederlandse militairen oefenen met spellen, in dit geval met Virtual Battle Space 2. In Amersfoort komt een ‘hypermodern simulatiecentrum’ voor een bedrag van 80 miljoen euro.
In Zwitserland moet je de vijand zelf zoeken. Geen ‘flitspaalsignalering’ op de TomTom in Zwitserland; is er verboden.
Kritiek op de journalistiek kan er niet genoeg zijn, wordt ze beter van. In elk geval laat RTL Nieuws zich niet kisten.
Geslaagde marketing: SMS, seks en de kerk, je moet er maar opkomen. De wereld op drift. Van je internetvriendinnen moet je het hebben. Nodig ze uit en ze verbouwen je huis…
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond