Deel dit artikel
-

Ochtengloren: Microsoft dieper in reclame

Het niet overnemen van Yahoo brengt Microsoft geld en energie voor eigen expansie. Ook LinkedIn breidt uit, met vers geld. En de helft van muziek op mp3-spelers is niet betaald. Maar illegaal vertoond bloot van mevrouw Sarkozy werd wel lucratief.

Microsoft koopt Navic Networks een bedrijf dat gespecialiseerd is in het gericht reclame verkopen voor tv-programma’s. Een prijs is niet bekendgemaakt.

Navic Networks bestaat acht jaar en telt 82 werknemers. Het werkt voornamelijk met data van kijkgedrag, onder meer van settopboxen van digitale televisie, om adverteerders en tv-stations en pakketaanbieder bij te staan met gericht reclame maken en ‘t-commerce’, verkoop via televisie.

Navic blijft zelfstandig maar Microsoft zal het inzetten om haar aanbod voor adverteerders te verbreden. Ook Google is daarmee bezig.

Voor video gaat Microsoft samenwerken met YuMe, gespecialiseerd in het plaatsen van gerichte reclame. YuMe werkt met adverteerders aan de ene kant en een netwerk van websites aan de andere kant zoals NBC Direct en MSN, met een hele serie van mogelijkheden.

Het derde nieuwsfeit uit Redmond betreft de oprichting van een Europees centrum voor zoektechnologie. Een definitieve plek voor dit Search Technology Center, waarvan er al één in Peking staat, is nog niet gevonden. Het kan een bedrijf worden dat vanuit één stad (Amsterdam?) met decentraal opererende teams in bijvoorbeeld, Engeland, Duitsland en Frankrijk werkt, aldus Microsoft. In 2009 gaat Microsoft ook meer doen in Europa met reclameplatform DrivePM, ondermeer in Nederland en België.

In context en op personen gerichte reclame heeft volgens Ecommerce Times nogal wat voeten in de aarde wat betreft privacy. Privacygroepen vechten voor een opt-in waarbij surfers moeten aangeven of ze in programma’s voor gerichte reclame willen meedoen. Marketers hopen op een opt-out waarbij consumenten expliciet aangeven wanneer ze niet gediend zijn van verzameling van data om reclame te sturen

Geld voor LinkedIn

Het ‘saaiste sociale net’ noemt Herald Tribune LinkedIn, maar vandaag zal bekend worden dat het 53 miljoen heeft opgehaald van investeerders onder leiding van Bain Capital Ventures. Het geld gaat LinkedIn besteden aan buitenlandse expansie met onder meer acquisities.

Dit waardeert de onderneming op maar liefst 1 miljard dollar. LinkedIn is volgens baas Dan Nye winstgevend, waarbij van de 75 tot 100 miljoen dollar aan verwachte omzet in 2008 maar 25 procent uit advertenties komt. De rest komt uit abonnementen en mogelijkheden zoals het zoeken van specifiek personeel.

De 23 miljoen gebruikers zijn gemiddeld 41 jaar oud. De site moet zakelijk blijven. Pas na ‘intensieve discussie’ is vorig jaar besloten om de mogelijkheid voor foto’s te openen. De strategie is vooral gericht op meer groepsdiensten, ook binnen bedrijven af te zetten.

800 onbetaalde nummers per mp3-speler

Na het goede nieuws gisteren dat jongeren wel willen betalen voor muziek, volgt direct een minder prettig ontvangen boodschap voor de muziekindustrie: diezelfde jongere van 14 tot 24 jaar heeft gemiddeld 824 onbetaalde nummers op zijn muziekspeler.

Dat heet dan ‘illegaal gedownloade’ muziek, maar zo is dat niet in de meeste landen: downloaden is niet illegaal, uploaden wel. Hoe dan ook vindt de rechtenorganisatie British Music Rights dit een onvertaarbare uitkomst van de studie over digitale muziekconsumptie – waarover ze in eerste instantie nog zo vrolijk deed.

Maar het valt nog wel meer want met gemiddeld 1.770 nummers per muziekspeler is 52 procent wel betaald en 48 procent niet. Van de cd’s in bezit met muziek is gemiddeld één op de zeven gekopieerd van een vriend of familielid. BMI is voor een vast bedrag per maand voor onbeperkt muziek downloaden. Dat bedrag moeten internetproviders gaan innen.

Last.fm, Universal en Tim-Warner

De muziekindustrie leert de markt te nemen zoals die is en vecht terug: zo kwam er een overeenkomst tussen Last.fm en Universal, waarbij Last een aantal video’s van de sterren van Universal kan gaan vertonen. Universal krijgt een vast bedrag per keer dat een video wordt vertoond en deelt in reclameopbrengsten.

Een week geleden nog trok Time Warner haar nummers terug van Last.fm na een conflict over de prijzen die de muzieksite moet betalen aan de muziekmaatschappij

Duur bloot, Firefox plat en Wii-mobiel

De Vertoning van foto’s van de blote Sarkozy-partner komt websites en bladen in Frankrijk duur te staan: 115.000 euro boete waarin onder meer de Nederlandse fotografe Inez van Lamsweerde deelt.

De p.r. van Firefox werkt door in het AD, maar Firefox 3 haalt ook de Volkskrant. Ze weten niet dat de downloadsite plat ging door de recordpoging.

 Volkskrant had ook een interview met de nieuwe omroep-baas Hagoort. Het gaat vooral over televisie, profilering en tv-journalistiek.

Hij zei gisteren elders dat hoge salarissen voor presentatoren van de Publieke Omroep moeten kunnen. Dus als u Llink in de ether wilt houden betaalt u mee aan 190.000 euro salaris voor Floortje Dessing. Goedkoper: een nieuwe FD-blog van prijswinnende ondernemers onder de kop ‘snelle groei’. Als dat maar goed afloopt…

Sommige ouderen kunnen niet aan de proef met vingerbetaling van AH meedoen, omdat hun huidprofiel versleten is.

Geintje in De Pers: popcorn maken met je mobiel. Wel serieus: Sony Ericsson met Wii-achtige bewegingsspellen op mobieltjes.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond