Ochtengloren: reclameveiling eBay stopt

Succes voor de tv-bedrijven die eBay’ veiling van tv-tijd voor reclame de nek wilden omdraaien. Maar gelukkig zijn de weldoeners van Google er nog, al gaat er eentje met de Russen de ruimte in. En Bertelsmann wil uit Sony BMG stappen.
Denkt Sanoma nog aan het veilen van advertentiepagina’s, ondertussen stopt eBay met Media Marketplace, de veiling voor tv- en radioreclame. Het ging nog om een proef. Die sloeg niet aan. De tv-bedrijven en kabelaars mijdden de veiling.
Die was bedoeld voor de reclametijd die ze zelf niet konden verkopen, dus dat was in principe gunstig. Maar ze vreesden dat de veiling een drukkend effect zou hebben op het gehele prijsniveau van hun reclame.
Google helpt
Gelukkig is daar nog Google dat de vrome wens uit om mediabedrijven te helpen te overleven met verkoop van reclame offline en online. Google zegt begaan te zijn met het lot van uitgevers van kwaliteitspublicaties die het moeilijk hebben.
Waar zouden we zijn zonder Google? Schmidt: ""The goal of the company isn’t to monetize everything. The goal is to change the world." Amen.
Sergey Brin de ruimte in
En niet alleen de wereld, Google’s aspiraties reiken verder. Space Adventures begint met ruimtevluchten als concurrent van Richard Branson’s Virgin Galactic en kon direct een prominente eerste klant aankondigen: de medeoprichter van Google.
Sergey Brin kocht een kaartje voor een vlucht. Hij legt daar 5 miljoen dollar voor neer, minder dan 1 procent van zijn vermogen aan aandelen in Google. Brin wordt weggeschoten door ISS van de Russen, in een Soyuz.
‘Bertelsmann uit muziek’
De kans dat Bertelsmann uit Sony BMG stapt is aanzienlijk volgens Financial Times. Onderhandelingen met Sony lopen al enige tijd maar de partijen kunnen het niet eens worden over de prijs. Bertelsmann wil 1,5 miljard dollar hebben.
De joint-venture zag het licht in 2004 en heeft zwaar te kampen van teruglopende cd-verkopen. Bij Sony BMG Nederland staan al nauwelijks meer Nederlandse namen onder contract. We komen Krezip nog tegen tussen bekende internationale namen als Beyoncé, Springsteen, Dylan en Michael Jackson. Eén reden voor Sony om Sony BMG te kopen is de mobiele distributie via Sony Ericsson.
Bertelsmann is onder de nieuwe baas, de eigenheimer Hartmut Ostrowski die al bij RTL Nederland ingreep, flink aan het veranderen. Zo gaat hij weg uit China met de Direct Group ondanks dat die in dit ‘land van de toekomst’ de derde partij is in online boekverkopen. Levert te weinig op. De Amerikaanse dochter van Direct Group is nog te koop.
Reclame bij publieke webomroep
PBS, de publieke omroepen van de Verenigde Staten, gaan commercieel op internet. Op het online videonet van de tv-zenders, Hulu, wordt bij de PBS-programma’s reclame getoond.
Net als de BBC in Engeland BBC Worldwide heeft afgesplitst om mondiaal commercieel te opereren, ook op het web, zo is er PBS Ventures. Diverse programma’s zijn van een spot van 30 seconden vooraf voorzien. Hulu krijgt daar de helft van. Overigens tekende PBS met BitTorrent een half jaar geleden. Bijvoorbeeld voor Teletubbies-distributie.
Microsoft daagt handel
Bekend? Uw pc-winkel die aanbiedt dat u maar één keer de licenties voor Windows en Office hoeft te betalen als u tegelijk een pc en desktop en een laptop koopt? Of dat u denkt licenties te kopen maar u krijgt geen cd mee met een origineel licentienummer? Dat wordt nog oppassen voor dergelijke verkopers.
Microsoft begint 21 rechtszaken tegen wederverkopers van haar software. Het zijn piraten, zegt Microsoft, omdat ze computers verkopen met software zonder te betalen voor licenties. Dat blijkt uit tips en online checks. Acht van de 21 zijn volgens Microsoft recidivisten.
Schikken
Zal wel geschikt worden. Net als Starbucks schikt met T-Mobile nadat de laatste de koffieketen had gedaagd, zoals we berichtten.
Maar schikken met de RIAA pakt een stuk duurder uit dan de 3.000 dollar die er normaal voor staat. Muziekpiraatjes die ten prooi vallen aan de jagende muziekorganisatie en niet direct meewerken en de zaak afhandelen kunnen voor 8.000 dollar aan schikkingskosten komen te staan.
De Ster scoort 75 procent meer inkomsten in juni dankzij het EK voetbal. Ze doet of dit nettowinst is voor de publieke omroep en dus voor de staat, alsof de tv-rechten en productie niets kosten.
Misbruik of afpersing? Dat is de vraag in de kwestie van een online beschuldiging van een Nieuwkoopse zakenman door mevrouw Jolanda van Remundt.
Zoals aangekondigd verstevigt Economische Zaken de controle op domeinuitgifte, maar neemt die niet over.
Nu journalisten het zand van de Apple P.R. uit hun ogen wrijven ontdekken ze dat de iPhone duurder is geworden in plaats van goedkoper, als gevolg van het verplichte telefooncontract. Wel reclame met appeltjes van oranje: ‘we’ winnen dankzij muziek van een iPod…
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond