Deel dit artikel
-

Oliebedrijven samen in blockchaintechnologie

Een nieuw technologiebedrijf tekent tweederde van de olieproducten uit de Noordzee op om blockchaintechnologie te gebruiken om papieren processen te digitaliseren.

Het gaat om het ‘papieren handwerk’ dat plaatsvindt achter het oppompen en op de markt brengen van olie. Dat omvat zaken als contracten, kredietbrieven en facturen. Die gaan nu nog allemaal per post, mail en fax over en weer. Dat kan sneller, denkt technologiebedrijf Vakt.

Tot de investeerders in de start-up uit Londen behoren onder meer Shell, BP en Total en handelaren als Gunvor en Mercuria.

De Financial Times meldt dat aanbieders van tweederde van de Noordzeeolie zich aansluiten op het platform. Dat is volgens directeur Etienne Amic de kritische massa die nodig is om het ecosysteem om blockchain heen te laten werken.

Deelnemers aan het platform vinden in blockchain een technologie om hun directe operationele kosten te verlagen. Daarnaast biedt het standaarden voor derde partijen om indirect op het platform aan te sluiten, partijen als terminals, pipeline operators, inspectie- en havenbedrijven.

Foto: Pete Markham (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond