Deel dit artikel
-

Olympische Spelen 2024: frauduleuze ticketwebsites blijven opduiken

Beveiliger Proofpoint heeft een frauduleuze website uit de lucht laten halen die tickets verkoopt voor de Olympische Zomerspelen van 2024 in Parijs. De website deed zich voor als een ‘secundaire marktplaats voor tickets van sport- en live-evenementen’. Voor de zoekopdracht ‘Paris 2024 tickets’ was de site het tweede zoekresultaat onder de officiële website.

s slechts een voorbeeld. De Franse Nationale Gendarmerie heeft in samenwerking met de Olympische partners tot nu toe al 338 frauduleuze Olympische ticketwebsites geïdentificeerd. Hiervan zijn er 51 offline gehaald, en 140 sites kregen een formele aanmaning namens de wetshandhaving.

Op de landingspagina van de frauduleuze website stonden verschillende Olympische evenementen. Wanneer bezoekers op een van de pictogrammen klikten, werden zij doorverwezen naar een ticketpagina die om betaalgegevens vraagt. Daarnaast is het mogelijk om een account te maken voor het verkopen en kopen van tickets. Het ontwerp van de website lijkt op dat van andere bekende ticketwebsites.

De verspreiding van het domein verliep vermoedelijk via advertenties in de zoekresultaten. Onderzoekers van Proofpoint zagen het domein niet verschijnen in grote e-mailcampagnes, maar juist in een kleinere hoeveelheid e-mails. In een aantal gevallen stuurde de ‘dreigingsactor’ e-mails naar geïnteresseerden met een korting op de tickets. Hoe de dreigingsactoren toegang kregen tot de e-mailadressen is niet bekend. Proofpoint vermoedt dat dit gebeurde bij het aanmelden en het aanmaken van accounts.

Tijdens het onderzoek kwam ook een nieuwe frauduleuze website naar voor met eenzelfde soort infrastructuur en ontwerp: seatsnet.com. Honderden bezoekers hebben op scamrapportagewebsites klachten ingediend over deze website. Bezoekers hebben namelijk betaald voor hun tickets, maar hebben deze nooit ontvangen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond