Deel dit artikel
-

OM wil gevangenisstraf voor ‘zeer geniepige’ oplichting

De officier van justitie heeft een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, geëist tegen een internetoplichter.

De 27-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats stond terecht voor oplichting en witwassen, doordat hij kopers via internet vorig jaar liet geloven dat zij covid-beschermingsmaterialen kochten.

De man zette in 2020 een website op, waarbij hij misbruik maakte van de gegevens en de Kamer van Koophandel-inschrijving van een bestaand bedrijf. Via de professioneel ogende en vertrouwenwekkende website werden covid-beschermingsmaterialen aangeboden. Het bedrijf adverteerde hiervoor onder meer op Marktplaats.

Nadat kopers een bestelling hadden gedaan, kregen zij een betaalverzoek, gevolgd door een foutmelding. Vervolgens kwam het verzoek om het geld over te maken naar een andere rekening. De rekeningen die hiervoor werden gebruikt, stonden op naam van katvangers. Het geld dat bij de katvangers binnenkwam, werd onmiddellijk omgezet in bitcoins.

Tijdens de tweede lockdown maakte hij een website voor elektronica en bood hierop onder meer een spelcomputer aan, die op dat moment overal uitverkocht was.

In totaal zijn 196 aangiftes opgenomen. Het totale schadebedrag is 84.519 euro, afkomstig van 370 transacties.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond