Deel dit artikel
-

OM in hoger beroep om vervolging ebook piraat

De advocaat-generaal in Den Haag heeft maandag in hoger beroep de ontvankelijkheid van het OM gevorderd in een zaak tegen een nu 23-jarige man uit Rotterdam die verdacht wordt van internetpiraterij. Die zou een kleine 5000 boeken als ePub-bestand via The Pirate Bay hebben verspreid.

De rechtbank verklaarde het OM aanvankelik niet-ontvankelijk in de vervolging, omdat volgens de Aanwijzing intellectuele eigendomsfraude van het OM in een dergelijk geval civielrechtelijk moet worden opgetreden.

De advocaat-generaal vindt dat in deze zaak civielrechtelijke handhaving niet aan de orde is. ‘Verdachte heeft na te zijn aangesproken de bestanden weer verwijderd. Er valt weinig civielrechtelijk te handhaven en schadevergoeding te vragen want van een kale kip, een student van 23, valt niet veel te plukken.”

Terug te draaien valt het ook niet, de schade is aangericht, want de boeken zwermen onbeschermd over het internet, aldus de advocaat-generaal op de zitting. Het OM vindt dan ook dat een redelijke afweging van belangen met zich mee brengt dat in deze zaak een strafrechtelijk ingrijpen aangewezen is.

Uitspraak over twee weken. Mocht het hof het OM wel ontvankelijk in de vervolging vindt, gaat de zaak terug naar de rechtbank om daar inhoudelijk te worden afgedaan.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond