Deel dit artikel
-

OM verdenkt Assenaar van grootschalige bankhelpdeskfraude

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de rechtbank Noord-Nederland in Assen een gevangenisstraf van 4,5 jaar geëist tegen een 24-jarige man uit Assen. Hij wordt verdacht van onlinefraude waarmee hij in 2021 voor zo’n 650.000 euro aan schade heeft berokkend. Daarvan is ruim 300.000 euro in de portemonnee van de verdachte en zijn mededaders terecht gekomen.

De man kocht lijsten met willekeurige persoonsgegevens op het internet en belde deze mensen. Daarbij deden hij of zijn mededaders zich voor als bankmedewerker en vertelden  dat er verdachte transacties op hun bankrekening hadden plaatsgevonden. De man vroeg het slachtoffer vervolgens een virusscanner te installeren.

Daarna verzocht de verdachte om naar internetbankieren te gaan, waarna de slachtoffers werden bewogen tot het overmaken van geld naar een PayPal-account; soms deed de zogenaamde bankmedewerker dat ook zelf.

Tegen de verdachte zijn 64 aangiftes gedaan, waarvan er ruim vijftig op de tenlastelegging zijn terechtgekomen. Volgens de officier van justitie valt het gelukkig ook op dat veel mensen niet in de trucs van de verdachte zijn getrapt.

De verdachte ontkent en wijst naar anderen, zonder namen en rugnummers te noemen. Daarnaast heeft hij al enkele veroordelingen vanwege vermogensdelicten op zijn naam staan.

De rechtbank doet op 7 februari uitspraak.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond