Deel dit artikel
-

Omoda start recyclingprogramma kleding

Schoenen- en kledingwinkel Omoda sluit een samenwerking met Drop & Loop om oude kleding te helpen inzamelen voor recycling. Het programma werkt voor zowel de fysieke als de digitale winkels.

Met de samenwerking loopt Omoda vooruit op wetgeving die retailers ertoe verplicht hun klanten de mogelijkheid te geven om textiel te laten recyclen. Dat Besluit Regeling voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid vloeit voort uit een Europese richtlijn en geldt vanaf 2025.

In het geval van Omoda betekent het concreet dat kleding, lakens of ander textiel dat klanten niet meer gebruiken gratis kunnen worden ingeleverd in een van de 34 Omoda-winkels. Ook bieden de Zeeuwen de mogelijkheid om in de onlineshop een speciale verzendzak met een order mee te bestellen. “Hierin kun je jouw oud textiel kosteloos via een PostNL-servicepunt naar Drop & Loop sturen.”

Partner Drop & Loop heeft naar eigen zeggen circa honderd locaties bij winkels waar consumenten oude kleding kunnen inleveren. Doen ze dat bij Drop & Loop zelf dan kunnen ze nog een tegoedbon krijgen die korting geeft op toekomstige aankopen. Ook heeft het bedrijf een app waarmee men de ingeleverde kilo’s kleding kan bijhouden.

Omoda legt uit hoe het verder achter de schermen werkt: “Je ingeleverde textiel wordt daar opgehaald en naar een sorteercentrum gebracht. Kleding die nog in goede staat is, krijgt een tweede leven. Van de rest wordt nieuw garen gesponnen, waaruit weer nieuwe stoffen ontstaan. Met deze materialen worden nieuwe kledingstukken of andere duurzame items gemaakt.”

Voor schoenen voert Omoda al jaren een recycleproces. Ze zijn aangesloten bij Onpaarschoenen.nl en 95percent.

Foto: darkday (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond