Deel dit artikel
-

‘Omroepen werken samen aan video- en audioplatform’

De grote publieke en commerciële omroepen van Nederland werken samen aan één kijk- en luisterplatform. Hiermee hopen ze nog de concurrentie te kunnen aangaan met buitenlandse giganten als Netflix, YouTube en DAZN wellicht op sportvlak.

De partijen zijn sinds een jaar in gesprek om het platform te bouwen, mogelijk omdat ze zien dat NLZiet niet voldoende tractie krijgt. Het AD schrijft vanochtend over de mediaplannen. De krant weet ook dat de omroepen volgende week minister Arie Slob van Media over hun plannen willen informeren.

Mediabedrijven die in elk geval willen meedoen zijn NPO, RTL, Talpa, NOS en De Persgroep.

Over de vorm en inhoud van het nieuwe platform, dat nadrukkelijk niet enkel video maar ook audio omvat, is nog niets bekend. Evenmin over de vraag hoe de verhouding tussen live en ondemand materiaal ligt en of er gezamenlijk wordt geïnvesteerd in exclusieve producties.

De gesprekken vonden niet op eigen initiatief van de omroepbedrijven plaats, maar op die van minister Slob. Dat werpt direct de vraag op hoe serieus de media zijn om samen competatief voordeel te creeren richting nieuwe toetreders. Tot op heden lieten zij zich voornamelijk leiden door politieke eigen belangen.

NPO, RTL en Talpa werken al samen in NLZiet, waarvan een NPO Werkgroep afscheid wil nemen. Bestuursvoorzitter NPO Shula Rijxman benadrukte bij de presentatie van het winterseizoen dat dat voorlopig niet het geval is. De mening van de werkgroep is niet de mening van de NPO.

Eerder deze week publiceerde adviesbureau Deloitte een adviesrapport waarin het vier toekomstscenario’s schetst voor de Nederlandse omroepen. Het enige scenario waarin ze misschien nog kans hebben mee te spelen op een markt met buitenlandse toetreders is de situatie waarin alle zendgemachtigden strategisch samenwerken. Voorwaarde is ook dat ze een uitsproken ambitieuze datastrategie optuigen, iets dat op de Nederlandse markt tot nu toe ontbreekt.

Foto: Frank Flemme (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

John de Heerd

LET OP, dan komt er weer een platform waarbij ik moet inloggen om tv-programma’s te kunnen zien.
Waarom kan ik niet gewoon ANONIEM tv-programma’s kijken via internet (zoals op de tv).
Ik snap dat het geld kost, maar zet er dan reclames in (zoals op de tv).

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond