Deel dit artikel
-

Omzet Amazon stijgt 40 procent, winst naar recordhoogte

Een omzetstijging van veertig procent, sterke groei bij externe verkopers op zijn platform en een verdubbeling van de nettowinst. Amazon.com zet sterke resultaten neer over het tweede kwartaal, iets dat beleggers in de handel nabeurs belonen met een koersstijging van vijf procent.

Zojuist publiceerde het bedrijf van Jeff Bezos de resultaten over het derde kwartaal. De meer dan stevige groeicijfers worden gedreven vanuit alle bedrijfsonderdelen. Alleen de handel bij fysieke winkels, voornamelijk supermarktketen Whole Foods Market, laat een krimp van dertien procent zien. Een pluspuntje daar is, dat de online verkopen verdrievoudigden sinds eind maart.

Bezos vertelt dat externe verkopers hun verkopen sterker zagen stijgen dan Amazon zelf. Een goed teken, want bij deze tak van sport hoeft het bedrijf enkel een goed handels- en marketingplatform neer te zetten. Het maakt geen extra kosten per extra handelaar of transactie, noch loopt het inkoop- of voorraadrisico. De omzet uit ondersteunende diensten aan deze groep steeg met 52 procent tot 18,2 miljard.

Over de volle breedte noteert Amazon een omzetstijging van veertig procent tot 89 miljard dollar. De helft daarvan, 45,9 miljard, is afkomstig uit e-commerceactiviteiten (+48%). Abonneediensten, zoals Prime, zagen een stijging van 29 procent tot zes miljard en de cloudtak AWS groeide 29 procent tot 10,8 miljard.

De nettowinst in het tweede kwartaal verdubbelde tot 5,2 miljard dollar. Dat is de hoogste winst ooit behaald in de geschiedenis van het bedrijf.

In het afgelopen kwartaal heeft Amazon 175.000 nieuwe medewerkers aangesteld, mede om de coronapiek op te vangen. De CEO geeft aan dat hij 125.000 van die mensen wil aanhouden in full-time posities.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond