Deel dit artikel
-

Omzet grootste webshops daalt voor het eerst in 16 jaar

De gezamenlijke omzet van de grootste webshops in Nederland is in 2022 met 2 procent gedaald. Dat blijkt uit de nieuwe Twinkle100, die vandaag werd gepresenteerd tijdens e-commerce evenement Shopping Today. Niet eerder in de geschiedenis van de Twinkle100 (16 edities) kwam het voor dat de gezamenlijke online omzet daalde.

De redactie van e-commerce vakblad Twinkle rangschikt jaarlijks de grootste online verkopers in Nederland, in samenwerking met het Centre voor Market Insights (CMI) van de Hogeschool van Amsterdam. De top-10 grootste webwinkels in ons land is als volgt:

In de nieuwste editie van de ranglijst is de online omzet gemeten over 2022. De 300 grootste online verkopers in Nederland zagen hun gezamenlijke omzet ten opzichte van een jaar eerder slinken met gemiddeld 2 procent tot 26 miljard euro. In de vorige editie steeg de gemiddelde omzet nog met 27,5 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Het (al dan niet) gratis verzenden en retourneren is momenteel een hot topic onder webshops. Sinds Wehkamp begin dit jaar als eerste van de grote webwinkels in ons land retourkosten introduceerde, is de verwachting dat meer partijen zouden volgen. Daarom meldt de Twinkle100 dit jaar bij de grootste webshops (de top-100) hoe de verzending en retouren zijn geregeld. Bij 9 procent van de top-100 webshops is de verzending te allen tijde gratis, bij 60 procent is dat gratis vanaf een bepaald aankoopbedrag. 27 procent van de webwinkels rekent altijd verzendkosten. Retourneren van bestellingen is vaker aan kosten verbonden; zo zien we dat 29 procent van de webwinkels altijd retourkosten rekent. 13 procent biedt de mogelijkheid om gratis te retourneren in een fysieke winkel. Slechts 55 procent van de webshops vergoedt standaard de retourkosten.

Opvallend is dat hierin verschillen zijn te zien per sector. Zo is het bij webshops in de persoonlijke verzorging (o.a. drogisterijen, health & beauty) heel gebruikelijk om de verzending gratis aan te bieden en ook retourneren is in 81 procent van de gevallen gratis. Bij webshops in fashion & sport zijn verzendkosten ook een belangrijk onderdeel, daar rekent 81 procent geen verzendkosten (vanaf een bepaald aankoopbedrag) en is het bij 73 procent van de webshops mogelijk om gratis te retourneren.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond