Deel dit artikel
-

Omzet uitgeverijsector daalde 6 procent in 2013

In het vierde kwartaal van 2013 hebben uitgeverijen fors minder omgezet dan een jaar eerder. Ook over heel 2013 was de omzet aanzienlijk lager dan een jaar eerder. Dit vertaalt zich ook in het aantal faillissementen. Dat was in 2013 bijna twee keer zo hoog als in 2012.

De omzet van uitgeverijen van onder andere boeken, kranten en tijdschriften daalde in het vierde kwartaal van 2013 met negen procent ten opzichte van een jaar eerder, meldt het CBS. Over heel 2013 was de omzetdaling ruim zes procent. Sinds de start van de economische crisis eind 2008 hebben uitgeverijen ongeveer twintig procent omzet verloren zien gaan.

Uitgeverijen hebben niet alleen last van de laagconjunctuur, maar ook van afnemende omzet als gevolg van de opkomst van e-books. Daarnaast kampen tijdschriften- en krantenuitgeverijen al jaren met teruglopende advertentie-inkomsten en aantallen abonnees.

In heel 2013 gingen er 71 uitgeverijen failliet; fors meer dan in de voorgaande jaren, toen het aantal bedrijven dat over de kop ging enkele tientallen lager lag. Ondanks de bedrijfsbeëindigingen als gevolg van faillissementen nam het aantal uitgeverijen in de afgelopen vijf jaar toe met zes procent. Naast enkele grote uitgevers kent de branche veel kleinschalige bedrijven die onder andere actief zijn met e-publishing.

Uit de Conjunctuurenquête van het CBS blijkt dat de ondernemers in de uitgeversbranche negatief gestemd zijn over de omzetontwikkeling in het eerste kwartaal van 2014. Bijna twintig procent van de ondernemers verwacht dat de omzet verder zal afnemen. Bijna zestig procent van de ondernemers verwacht dan ook minder personeel in te moeten zetten. Niet eerder was het aantal negatieve antwoorden zo groot als in het eerste kwartaal van 2014.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond