Deel dit artikel
-

Omzet Zalando in 2013: 1,8 miljard euro

Modewinkel Zalando heeft in 2013 een omzet geboekt van 1,8 miljard euro, een stijging van vijftig procent ten opzichte van het jaar ervoor.

De helft daarvan wordt geboekt in de kernlanden Duitsland, Ooostenrijk en Zwisterland. De eerste van die drie is de grootste markt.

In deze zogeheten DACH-regio draait het bedrijf break-even. Er gaat operationeel evenveel geld uit als er in komt. Dat is dezelfde stand van zaken als een jaar geleden, dus veel haast om winst te maken, maakt de leiding nog niet.

De EBIT-winstmarge verbeterde met een half procentpunt tot -6,7 procent.

De winst werd gedrukt door grote investeringen in technologie en logistiek en het weer. Vanwege de laatste onvoorstelbare omstandigheid werd het bedrijf gedwongen meer korting te geven op bepaalde delen van het assortiment. Over logistiek zegt Zalando dat het zijn opslagcapaciteit verdubbelde afgelopen jaar. Het bedrijf richtte, ten nadelen van Docdata, een eigen warehouse in in Duitsland.

In het marktbericht vanochtend noemt het bedrijf nog enkele operationele cijfers:

  • 300 miljoen winkelbezoeken in het vierde kwartaal
  • 35 procent van het bezoek komt van mobiele dragers
  • 13 miljoen actieve kopers in 2013 versus 9 miljoen in 2012

Voor het eerst adresseert Zalando ook beknopt de recente wijziging van juridiche vorm van de organisatie in een N.V. Reden: “Dit geeft een corporate governance-structuur bij onze internationale activiteiten en toekomstige groeiplannen.” Analisten zullen daarin lezen dat het bedrijf naar de beurs wil. Het Zweedse Kinnevik (kwartaalbericht) is de grootste aandeelhouder van de modewinkel met ongeveer eenderde van de aandelen.

Foto: Barbro Andersen (cc)

Deel dit bericht

1 Reacties

TDI

1,8mjd tegen 6,3% verlies is een dikke 110 mjn euro. Dan hebben we het nog niet over de cashflow door de groei van voorraden etc. Daar moet heel veel geld bij!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond