Deel dit artikel
-

Omzet Zalando schiet over 10 miljard euro (+29,7%)

Zalando zet stevige resultaten neer over het jaar 2021. De omzet steeg met dertig procent tot 10,4 miljard euro en de nettowinst komt uit op 235 miljoen euro.

In het jaar kwamen er tien miljoen nieuwe klanten bij. Daardoor stond de teller eind december op 48 miljoen. Elk van deze doet per jaar 5,2 bestellingen. Zalando is er daarom veel aan gelegen om de aanwas aan gang te houden: meer klanten, meer herhaalbestellingen, gemiddeld minder vaste kosten.

De onderneming profiteert financieel ook van de duale strategie die het voert. Zalando is enerzijds een winkel met eigen voorraad, anderzijds vervult het de functie van marktmeester. Daarbij biedt het derde partijen toegang tot zijn winkelschappen en interne marketingmiddelen. Tegen een vergoeding mogen retailers en merken dan handelen op het platform. Dat is winstgevender en schaalbaarder business.

Dertig procent van de handelswaarde in de kledingwinkel van Zalando is nu afkomstig van derde partijen. Een jaar geleden was dat 24 procent. Er zijn 5.800 merken aangesloten bij het partnerprogramma en 7.000 winkels bij Connected Retail. Daarbij maken winkeliers een directe koppeling van hun eigen voorraden naar Zalando’s schappen.

In 2025 wil Zalando een handelswaarde genereren van 30 miljard euro. Dat is de waarde van de verkopen die het zelf realiseert plus de waarde die derde verkopers genereren via de marktplaatsfunctie. Eind 2021 was de optelsom van de handelswaarde 14,3 miljard (+%34). Daar zit een stevige coronacomponent in. Daarom legt Zalando de verwachtingen voor dit jaar wat lager: groei tot zeventien miljard (plm. +17%).

Begin februari ging het ledenprogramma Plus over de miljoen leden heen. Voor een vast bedrag per jaar krijgen die klanten bepaalde voordelen. Die zorgen er effectief voor dat zij twee keer meer kopen dan niet-leden. Daarom wil investeert de leiding in verdubbeling van vier naar acht landen tegen eind 2023. In Nederland is het al actief.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond