Deel dit artikel
-

On demand video stimuleert verkoop 4K televisies

On demand video en in toenemende mate lineaire tv zenders zijn de belangrijkste stimulans voor de flink aantrekkende verkopen van 4K televisies. Dat bleek gisteren bij de start van een tweedaagse die Philips op Schiphol voor de internationale pers heeft georganiseerd.

Philips ziet aan zijn televisies dat deze meer en meer worden gebruikt om on demand videodiensten als Netflix. Inmiddels zijn er al 139 lineaire tv zenders die grotendeels via de satelliet 4K content aanbieden. Daaronder opvallend veel Russische zenders. De grote doorbraak moet komen met uitzendingen rond de volgende Olympische Spelen.

Opvallend is dat West Europa vooroploopt met die verkopen, zo vertelde analist Paul Gray (IHS). 17 procent van de huishoudens heeft een 4K (UHD) televisie. De verwachting is dat in 2022 zo’n scherm in huis heeft staan. Dit jaar worden wereldwijd 100 miljoen 4k tv’s verkocht, en dat worden er 140 miljoen in 2020.

Europeanen kopen momenteel niet de grootste schermen, maar 55 inch is inmiddels wel de standaard. Gray: “Steeds meer Europeanen herschikken de huiskamer om zo’n groot scherm te kunnen plaatsen.”

De aantrekkende markt voor 4K schermen heeft ook Hollywood veranderd. Die richt zich met producties steeds meer op de thuismarkt. De belofte van de thuisbioscoop wordt met 4K immers steeds meer ingelost. De budgetten voor deze producties gaan ieder jaar verder omhoog.

De adoptie van 8K – acht keer de scherpte van HDTV – laat volgens Gray nog jaren op zich wachten. Weliswaar heeft de Japanse zender NHK al wel een 8K zender opgetuigd, maar “dat blijft voorlopige wel de enige. Voor digitale distributie moet de compressie eerst verbeterd worden.”

Philips, eigenlijk merkhouder TPVision, toont vanochtend zijn nieuwste breedbeeldtelevisies aan de pers. Daaraan zijn voor het eerst ook audioproducten toegevoegd die tot voort kort via andere kanalen werden verkocht. TPVision profileerde zich dinsdag voor het eerst als Philips TV & Audio.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond