Deel dit artikel
-

Ondanks cyberaanval blijft MediaMarkt open, webwinkel niet getroffen

Mediamarkt is getroffen door een grote ransomware aanval. Alle winkelvestigingen, waaronder die Nederland, België en Duitsland, kunnen geen bestellingen meer aannemen of retouren in ontvangst nemen.

In de nacht van zondag op maandag heeft een groep een cyberaanval uitgevoerd, bevestigt een woordvoerster van MediaMarktSaturn tegenover de Duitse nieuwssite Heise. ‘Alle nationale bedrijven van MediaMarktSaturn zijn getroffen.’

Het bedrijf geeft geen verdere details met betrekking tot het lopende onderzoek.

De webwinkels zijn buiten schot gebleven. Er kan gewoon besteld worden.

Blijkbaar zijn alleen de kassa- en merchandise managementsystemen in de winkels getroffen. Ongeveer 3100 Windows-servers zouden zijn geïnfecteerd met een cryptovirus, volgens interne documenten die via Twitter zijn verspreid.

Volgens de interne communicatie zijn de computers die in de winkels staan niet meer te gebruiken. De kassa’s kunnen alleen nog maar fysieke producten uit de winkels scannen en aanslaan.

Media Markt en Saturn behoren tot de Ceconomy Group, met in totaal ongeveer 1000 winkels in 13 Europese landen.

‘We werken momenteel intensief samen met interne en externe experts en de verantwoordelijke autoriteiten om de veroorzaakte schade zo snel mogelijk te analyseren en te identificeren’, aldus het bedrijf.

MediaMarkt is dus het volgende grote bedrijf dat slachtoffer is van een computerkraak. Enkele weken geleden was VDL Groep aan de beurt. VDL stelde maandag zijn 105 bedrijven weer digitaal te hebben kunnen aansluiten door ‘schone data uit de tijdig veiliggestelde back-up omgeving terug te plaatsen’. Er is dus geen losgeld betaald.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond