Deel dit artikel
-

Eerste afzeggingen Mobile World Congress door coronavirus: ZTE en LG blijven weg

In verband met het coronavirus trekken ZTE en LG zich terug van het Mobile World Congress in Barcelona eind deze maand. Het zijn de eerste afzeggingen en er volgen er vermoedelijk meer.

LG had altijd een grote stand op de beurs, maar zal de producten op een andere tijd en locatie presenteren. Nadere details worden niet gegeven.

LG zegt dat het zijn personeel niet wil blootstellen aan risico’s nu het virus zich internationaal verspreidt.

Het Chinese ZTE kampt met reisbeperkingen, zoals veel Chinese ondernemingen. Het heeft zijn persconferentie afgeblazen. Daar zou de Axon 10s Pro worden gelanceerd. Het is nog onduidelijk of ZTE ook op de beursvloer ontbreekt.

De organisatie van MWC 2020 verwacht vooralsnog ‘minimale impact’ van het virus: er zullen extra desinfecties plaatsvinden en men adviseert bezoekers om zo weinig mogelijk handen te schudden.

Het beeld dat de Chinese economie tot stilstand is gekomen door het coronavirus geldt niet voor fabrieken van grote techbedrijven als Huawei. Uit een inventarisatie van Reuters blijkt dat het merendeel van de fabrieken gewoon doordraait.

Diverse provincies en steden hebben opgeroepen om de productie tot nader orde de staken, behalve als het gaat om medische producten en voeding. Maar techbedrijven als Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) hebben de productie niet neergelegd.

Zelfs het in Wuhan gevestigde Yangtze Memory Technologies – fabrikant van geheugenchips – draait gewoon door. Alleen TCL, eveneens gevestigd in Wuhan, houdt rekening met vertragingen. Wuhan is het epicentrum van het virus.

Samsung Electronics blijft intussen produceren in Xi’an, net als elders Samsung Display, SK Hynix en LG Display.

De bekende analist Ming-Chi Kuo verwacht wel gevolgen voor de productie van de iPhone. Zo kan de productie van de iPhone 9, ook wel iPhone SE2 genoemd, vertraging oplopen. Kuo constateert verder dat er tot 60 procent minder smartphones zijn verkocht tijdens het Chinese Nieuwjaar. Apple sloot enkele winkels en diverse contactcenters in China.

Beleggers maken zich wel zorgen zorgen. Het nationale planbureau verwacht dat de economie een flinke klap krijgt door het reisverbod rond het Chinese nieuwjaar en bedrijfssluitingen. De aandelenhandel op de Chinese beurs opende maandag 9,1 procent lager. Aan het eind van de handelsdag sloot de beurs met bijna 8 procent verlies.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond