Deel dit artikel
-

Onderdelenschaarste treft nu ook Apple

Tekorten aan onderdelen zijn er de oorzaak van dat diverse Apple producten zijn uitgesteld, waaronder nieuwe iPads die eigenlijk vorige maand al werden verwacht. Ook de productie van MacBooks zou zijn opgeschort, meldt Nikkei.

Nikkei schrijft dat de iPad-assemblage vooral te kampen heeft met een schaarste aan displaycomponenten.

Het is onduidelijk in hoeverre chiptekorten de productielijn hebben verstoord. De iPad Pro, waarvan een nieuw model wordt verwacht, is doorgaans een lager volumeproduct dan de reguliere iPad of MacBook Air.

De problemen bij Apple zijn een teken aan de wand, want het bedrijf heeft een enorme marktmacht en krijgt meestal voorrang van toeleveringsketens.

De Taiwanese techfabrikant Foxconn, een belangrijke assemblagepartner van Apple, waarschuwde enkele dagen geleden al dat vertragingen in de productie van nieuwe onderdelen en apparaten door chiptekorten tot zeker de zomer van 2022 zullen duren.

De aanvoer was in de eerste twee maanden van dit kwartaal nog normaal, maar in maart haperden de leveringen.

Oorzaak is met name de coronapandemie, waardoor de productie in veel fabrieken vorig jaar tijdelijk werd gestaakt of vertraagd. Daarnaast is de vraag naar chips hoger dan ingeschat. Als gevolg van het thuiswerken, zijn er meer computers dan normaal besteld.

Steeds meer automakers hebben de productie volledig stilgelegd omdat de benodigde chips simpelweg op zijn. Stellantis, het fusiebedrijf van Fiat Chrysler en Peugeot, legt vijf fabrieken in Noord-Amerika stil. NIO, de Chinese fabrikant van elektrische auto’s, heeft de productie tijdelijk gestaakt. General Motors verlengde een eerder afgekondigde productiestop. Ook spelcomputers worden getroffen door de schaarste.

Foto Adrienne Andersen via Pexels

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

Ik wil met alle liefde een kale auto kopen, geen smart TV op wielen. Gewoon computer zoals die in 2000 in een auto zat.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond