Deel dit artikel
-

Onderzoek: Amazon is Europa’s grootste webwinkel

Amazon.com is de grootste webwinkel van Europa. Het bedrijf zag zijn Europese omzet met 36 procent groeien tot 12,7 miljard dollar. Amerikaanse bedrijven genereren 12 procent van de Europese online handel.

Dat blijkt uit het eerste Top 300 Europe-onderzoek van Internet Retailer. De uitgave doet een vergelijkbaar onderzoek al langer op zijn thuismarkt Amerika en publiceert nu de eerste editie van de Europese variant.

Het rapport laat zien welke bedrijven waar de markt leiden en hoe de lokale verhoudingen zich ontwikkelen.

Zo blijkt dat de e-commercemarkt in Europa 182 miljard euro groot is en als zodanig 12,5 procent groeide ten opzichte van 2009. Dat houdt in dat de Europese digitale markt groter is dan de Amerikaanse, waar 165 miljard dollar werd omzet.

Amazon.com is in zijn eentje verantwoordelijk voor 7 procent van alle webhandel in Europa.

Amerikaanse bedrijven zijn goed voor 12 procent, of 15,8 miljard euro, van de webhandel op ‘het oude continent’.

Voorts blijkt dat de Engelse markt met 23 procent twee keer harder groeide dan de gemiddelde Europese.

In Nederland werd in 2010 voor 8 miljard euro gekocht bij webwinkels. De verwachting is dat dat dit jaar de 9 miljard zal naderen.

Foto: O’Reilly Media (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

Jeroen Bos

Mooie groeicijfers en kansen voor online retailers. Overigens is de EU omzet geen € 182 Mrd, maar $ 182 Mrd. Scheelt wel een paar stuivers….;-) Mooi EU bericht voor Amazon, maar voorlopig krijgen ze in NL geen poot aan de grond. Hier beheersen de Wehkamps, Bol.coms, Coolblues en Fonqs de online markt. De laatste twee zijn nog zelfstandig naar mijn weten zonder VC in huis. Wehkamp en Bol hebben investeerders achter zich. Wie zou als eerste verkocht worden aan Amazon? Het zou voor Amazon de enige mogelijkheid zijn om snel te groeien in NL. Bol omdat Amazon ook een start had in media, maar Wehkamp vanwege het brede assortiment? Het is geen kwestie van óf, maar van wanneer!

Dirkjan Vis

Eigenlijk is de titel “Amazon grootste van Europa” gewoon een understatemen, als je het vergelijkt met de rest in de lijst.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond