Deel dit artikel
-

Onderzoek geopend in schikking Google Books

Het ministerie van Justitie in de Verenigde Staten heeft bevestigd dat het een formeel onderzoek is gestart naar de schikking die Google eerder trof met boekuitgevers over de rechten om bepaalde boeken online te mogen publiceren.

Google schikte eerder voor 125 miljoen dollar met auteurs en uitgevers om miljoenen boeken online te mogen zetten. Critici meenden dat de deal in strijd zou zijn met het auteursrecht. Bovendien zou Google hiermee een te groot voordeel krijgen ten opzichte van concurrenten op het gebied van digitale boektitels.

De schikking geeft Google het recht om boeken die niet meer worden uitgegeven, maar waar nog wel auteursrecht op berust, te digitaliseren en publiceren. Er geldt een opt out voor auteurs die niet mee willen doen, zij moeten zelf aangeven geen trek te hebben in de online publicatie van hun boeken. Ook heeft Google enkele deals gesloten met uitgevers voor meer actueel werk.

In een verklaring laat Google het volgende weten: "Belangrijk om te weten is dat de overeenkomst niet exclusief is. Wanneer het wordt goedgekeurd door de rechter, zal de toegang tot boeken uitgebreid worden met miljoenen." De zoekmachinegigant zegt mee te werken aan het onderzoek.

Google Books — Department of Justice Investigation Letter

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond