Deel dit artikel
-

Onderzoek: Hyves is een ‘wegwerpmerk’

Meer dan de helft, 57 procent, van de Nederlanders zou Hyves niet missen als het komend jaar uit de markt zou verdwijnen. In termen van onmisbaarheid scoort het even hoog als Fanta, Koopman bakproducten, Honig soep, snoep van Jamin en Duracel-batterijen.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Rotterdamse EurIB naar de onmisbaarheid van merken. Het bedrijf onderzocht 1.327 merken en ondervroeg 1.049 consumenten. De onderzoeksresultaten zijn hier als PDF te downloaden.

Enkel Google en Marktplaats.nl staan, wat onmisbaarheid betreft, in de top 10 van de gemiddelde Nederlander. De zoekmachine staat nog vóór Ikea op nummer 6 en de handelssite staat op de tiende positie.

Opvallend is, dat mensen uit de sociale klassen A en B1 Marktplaats.nl buiten hun de top 10 plaatsen.

Het meest onmisbare merk c.q. bedrijf in Nederland is Hema (81 procent), gevolgd door Blokker (77 procent) en Kruidvat (74 procent).

In de top 100 staan behalve Google en Marktplaats.nl slechts een handjevol andere internetbedrijven. Bol.com staat op nummer 14, Hotmail op plaats 40 en Microsoft op 54. Vanaf dat punt is het eerstvolgende digitale initiatief Hyves, op plaats 106. Hyves is volgens 43 procnet van de ondervraagden onmisbaar.

Startpagina.nl blijkt voor 37 procent van de ondervraagden onmisbaar te zijn. Gmail en eBay scoren respectievelijk 27 en 24 procent. Daarmee staan ze op gelijke hoogte met Chicken Tonight-sauzen, Axe deodorant, Sun vaatwasmiddelen en Bolsius kaarsen.

Foto: Jasja Dekker (cc)

Deel dit bericht

12 Reacties

Sjaak

De werkelijke waarde van een bedrijf is of het NU winst maakt en of het die winst over 10 jaar kan laten groeien. Hyves wordt ervaren als een tijdelijk iets… zodra er een frisse opvolger is stapt iedereen over.  Wat dat betreft, hoe zit het met de winst en toekomstvastheid van Hyves?

karin

Is dat niet gewoon de 60% die Hyves niet gerbuikt

Pieter

CU2 was alles en is dood. Hyves wil cashen maar verkoop sociale netwerken is niet top natuurlijk. Zeker niet lokale spelers. Heel leuk die waarde maar op internet is het komen en gaan.

Dutchlemon

Te klein, slechte performance, niet innovatief genoeg en vooral te lokaal. Langzaam zullen internationale netwerken meer aandeel krijgen en dat zal ten koste gaan van Hyves.

Michel

Jongens, een beetje relativering is hier wel op zijn plaats. In het onderzoek werd over 100 merken gevraagd of men dit in het dagelijks leven zou kunnen missen. Het feit dat Hyves een dergelijke score haalt, zegt vrij weinig over de houdbaarheid van het merk. Als men een stelling krijgt of men het erg zou vinden als Hyves dit jaar nog stopt met voortbestaan, is het logisch dat er een groot gedeelte dan 'nee' invult. Daarmee is niet direct gezegd dat Hyves een wegwerpmerk is!

Pieter H.

Merken hebben een steeds kortere lifecycle, en dat voelen we het eerst bij 'nieuwe' merken, maar zal op termijn voor veel meer merken gaan gelden.

Maarten

De suggestieve titel dekt de lading van het artikel absoluut niet. Als uit onderzoek blijkt dat een deel van de Nederlanders (in hoeverre representatief?!) een merk niet zal missen, wil het niet zeggen dat het een wegwerpmerk is!

Erwin Herbert

Slecht suggestief bericht inderdaad. Als je het onderzoek doorleest scoort Hyves als internetmerk goed.

Ludo

De redactie ontkracht met de kop al wat ze wil roepen.Het meest aansprekende en sterkste merk wordt er namelijk uit gehaald in de kop :-) daarnaast: welk deel van de actieve Hyves gebruikers geeft aan (niet) zonder te kunnen? Hoe trouw is deze groep? Van de mensen die aangeeft goed zonder te kunnen, hoe veel gebruikers zijn dat? Dit klinkt als slecht gelezen, heel slecht ge?nterpreteerd, en nog slechter verwoord.

Sandor Q

Mee eens dat Hyves een "wegwerpmerk" is. Ik snap dat mensen zonder het merk "Hyves' zouden kunnen, want er is dan wel een ander "merk" (lees: netwerktool) die precies hetzelfde kan..  Zelf heb ik geprobeerd om alle sociale netwerken en tools online uit te gaan proberen voor een artikel op mijn eigen weblog RateCard.nl, maar na er enkele honderden te hebben getest ben ik er maar mee gestopt. Allen van deze netwerken zouden geschikt zijn om mee te werken mocht Hyves er niet zijn, en ik zou Hyves dan zelf als "merk" idd niet missen.  Een netwerk dat de juiste tools weet te bieden blijft bestaan (en vaak is het beter om tools weg te laten dan alles maar aan te bieden). Hyves heeft voor ons als Nederlanders daarbij het grote pluspunt dat bijna heel Nederland er op zit.. en het neemt de functie van de telefoongids over en van je eigen mailbox naar vrienden. Naast het bekende fenomeen "ff googelen" heb je nu ook het fenomeen "ff hyven" – oftewel: even kjiken hoe deze persoon eruit ziet via zijn/haar hyves profiel. De merkbekendheid is natuurlijk groot, maar hier gaat het om de merktrouw.. en dat is naar mijn idee bij deze netwerken niet groot, of misschien beter: niet aanwezig. Ook had Hyves, naar mijn mening, beter een andere naam had kunnen verzinnen.. want het klinkt niet echt lekker als werkwoord.. dan klinkt het "googelen" toch lekkerder.. ;-) 

lollypop

Hyves heeft vorig jaar met hun grote "verandering" het eigen graf gegraven denk ik.Mensen mogen niet meer zelf weten of zij hun profiel hebben open staan of niet.Zetten zij het profiel op "vrienden" dan mogen ze van Hyves geen andere profielen meer bekijken dan lleen maar hun "vrienden".Om anderen te bekijken moet men dus een fake profiel aanmaken wat mede veroorzaakt dat Hyves zoveel leden heeft want ik schat zo dat de helft van de hyvers een fake profiel heeft en ja weghalen dat vindt de heer Spanjar zonde want dat kost hem ruim 4.000.00 accounts dus ja niet zo gek dat men Hyves niet zou missen.

queenbee

helemaal mee eens. Lollypopwat nu weer aan de gang iseen groep trollen en flamers die erg actief zijn op hyves (sommigen zijn zelfs "vriendjes" met de "angels" van HHQ) die groep heeft volledige vrijheid om mensen van Hyves af te pesten en te treiteren. Niet verwonderlijk dat de "weggepesten" soms op Hyves van zich lieten horen met kritiek op enkele beleids-beslissingen van HHQ  Een kinderlijk, triest gebeuren daar op dat Hyves Zo rot als wat.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond