Deel dit artikel
-

Onderzoek naar Marktplaats fraude afgerond

De politie heeft een omvangrijk fraudeonderzoek naar oplichting via Marktplaats afgerond. In totaal werden  veertig verdachten gehoord en daarvan werden er vijftien personen aangehouden. Van de vijftien aangehouden verdachten worden drie personen als hoofdverdachten gezien.

In het uiteindelijke dossier zijn niet minder zestig aangiftes meegenomen. Het vermoeden bestaat dat er meer slachtoffers zijn gemaakt.

De verdachten boden goederen aan via internet, maar die werd na betaling niet geleverd. Het ging daarbij onder anderen om grotere voertuigen zoals graafmachines, heftrucks en hijskranen.

Onder meer is de expertise van de Landmacht ingezet. De ingezette militairen doorzochten gebouwen en terreinen. Er werden ook geld-, explosieven- en drugshonden ingezet.

Er werden in het onderzoek een woning, zeven auto’s, een vuurwapen, geld en administratie in beslag genomen.

Deel dit bericht

3 Reacties

hans

Mijn ervaring met Marktplaats en de politie:

Vorig jaar werd ik op marktplaats opgelicht. Via internet vond ik verschillende andere gedupeerden van dezelfde dader.

De site van de politie waar je verdachte bankrekeningnummers kon checken, was kinderlijk eenvoudig te omzeilen door oplichters…door een 0 voor het gebruikte bankrekeningnummer te plaatsen, waardoor het nummer op deze site niet als verdacht werd getoond, terwijl het daar wel geregistreerd was indien je het zonder 0 aan het begin invoerde. Amateuristisch.

Ik verzamelde een aantal aangiftes van andere gedupeerden, verifieerde of het bankrekeningnummer bij de naam van de dader hoorde en dat werd bevestigd door de bank, ik achterhaalde het adres van de dader en zijn telefoonnummers.

Vervolgens deed ik aangifte bij de politie in de regio waar de dader woonde. De reactie was dat ze geen enkele aangifte konden vinden in het systeem. Wat blijkt…er zijn verschillende systemen voor lokale aangiftes en online aangiftes…en de politie daar kon de online aangiftes en dossiers niet inzien. Die heb ik vervolgens dan maar per email toegezonden.

Marktplaats gaf nergens thuis en via mail en telefonisch werd ik afgewimpeld.

Nu komt het. De dader werd het wat heet onder de voeten, en ging naar het politie bureau om aan te geven dat hij iedereen netjes zou terugbetalen. De rechercheur heeft vervolgens de zaak gesloten. Hoe is het mogelijk? Uiteraard heeft niemand geld terug gekregen.

Mijn ervaring was dat je met amateurs te maken hebt bij de politie.

Arjen

Graag zou ik willen weten hoe je achter het adres bent gekomen. Ik heb alleen naam en banknummer

Karina Svanidze

Beste heer/mevrouw.
Ik werd door iemand een paar maanden geleden opgelicht via marktplaat.
Ik had een bod op een jas gedaan ,en die persoon ging akkoord.
Ik kreeg een bericht van die gene met naam en bankrekening nummer.
Ik had gelijk betaald,en daarna had ik meerdere berichten gestuurd, waar in ik had gevraagd met wanneer ik de jas zou krijgen.
En ik heb nooit meer niets gehoord.
Na een week had ik een bericht naar de marktplaats gedaan,
Die mij berichte dat ik aangifte kon doen bij de internet politie.
Dit heb ik ook gedaan.
Ik heb nooit meer iets gehoord.
Ik heb de naam en het bankrekeningnummer.
Maar mijn geld is weg.

Met vriendelijke groeten,
Karina

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond