Deel dit artikel
-

Onderzoek witwassen bitcoins gestart

Bij de rechtbank Midden-Nederland start vandaag een grootschalig onderzoek naar het witwassen van circa tien miljoen euro aan bitcoins in de periode januari 2014 tot september 2015. Zes mannen staan terecht, drie ‘bankiers’ en drie van hun klanten die de bitcoins, deels verdiend met handel via ondergrondse sites, omwisselden in contant geld.

De bitcoins die werden ingeleverd waren deels afkomstig van de handel op DarknetMarkets. In een jaar tijd vonden er 365 uitgaande trades plaats met een gemiddeld bedrag van 20.000 euro. Sommige klanten wisselden wekelijks bitcoins in voor contant geld. De verdachten wisten volgens het OM dat de bitcoins waren verkregen vanuit criminaliteit. Een van de betrokken bankiers wordt daarnaast beschuldigd van wapenbezit.

Er is geen legale economische verklaring voor de herkomst van de bitcoins. Het spoor van het geld (de ‘papertrail’) werd onderbroken door contante opnames.

De drie ‘bankiers’ namen de bitcoins in en na gebruik van zogenoemde mixerdiensten werden ze via de reguliere Bitcoin Exchange ingeruild voor euro’s. Dit geld werd op tientallen rekeningen gezet, van henzelf, van door hen opgerichte rechtspersonen of stichtingen en van katvangers, ook in het buitenland, en vervolgens weer opgenomen als contant geld.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond