Deel dit artikel
-

Onderzoekers publiceren roadmap voor quantuminternet

Onderzoekers van QuTech in Delft, een spinoff van de TU Delft, hebben in wetenschapsblad Science een gedetailleerde roadmap voor de ontwikkeling van het quantuminternet gepubliceerd. Dat internet moet leiden tot een vorm van ‘inherent veilige quantumcommunicatie’.

Een quantuminternet zou volgens de onderzoekers een revolutie kunnen betekenen binnen de communicatietechnologie, door gebruik te maken van bijzondere quantumfenomenen zoals verstrengeling.

Als twee zogenoemde qubits volledig zijn verstrengeld, dan is het fundamenteel onmogelijk die verbinding af te luisteren. Dat maakt verstrengeling uitermate geschikt voor toepassingen die beveiliging en privacy vereisen.

Onderzoekers werken wereldwijd aan technologie waarmee ze quantumbits kunnen uitwisselen tussen twee punten op aarde. Zulke quantumbits kunnen de waardes 1 en 0 hebben zoals klassieke bits, maar ook allebei tegelijk. En ze kunnen worden ‘verstrengeld’: hun toestanden zijn dan verbonden, zodat een meting op een van de twee onmiddellijk effect heeft op de ander.

Zo zouden klokken heel nauwkeurig gesynchroniseerd worden en waarnemingen van telescopen virtueel verbonden worden zodat astronomen veel scherpere beelden krijgen.

Op dit moment zijn er al veel mogelijke toepassingen van een quantuminternet bekend, en de verwachting is dat er nog vele bijkomen zodra zulke netwerken operationeel zijn.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond