Deel dit artikel
-

Onderzoekscentra willen onafhankelijke zoekmachine in Europa

De Radboud Universiteit en dertien andere Europese onderzoekscentra bundelen hun krachten om een nieuwe, open Europese infrastructuur voor zoekmachines te ontwikkelen. Het OpenWebSearch.EU-project draagt bij aan de digitale soevereiniteit van Europa. De Europese Commissie ondersteunt dit Horizon Europe project met 8,5 miljoen euro.

Kernbeginselen als vrije, open en onbevooroordeelde toegang tot informatie zijn we op het internet kwijtgeraakt en moeten we dringend herstellen, zegt Michael Granitzer van de Universiteit van Passau en de Open Search Foundation, projectcoördinator van OpenWebSearch.EU.

In de komende drie jaar ontwikkelen de onderzoekers de kern van een Europese Open Web Index (OWI) als basis voor nieuwe Europese internetzoekmachines. Daarnaast zal het project de basis leggen voor een open en uitbreidbare Europese Open Web Search and Analysis Infrastructure (OWSAI), gebaseerd op Europese normen, waarden, principes en wetgeving.

Het project vindt zijn oorsprong in zorgen over de onevenwichtigheid van de zoekmachinemarkt. Zoeken op het web vormt weliswaar de ruggengraat van onze digitale economie, maar wordt gedomineerd en beperkt door een paar

Het sterke multidisciplinaire consortium van 14 Europese partners is ervan overtuigd dat ‘de open infrastructuur niet alleen zal bijdragen aan Europa’s soevereiniteit bij het navigeren en zoeken op het web. Het zal ons allen als burgers ten goede komen. Op basis van onze eigen voorkeuren zullen we eindelijk weer een echte keuze hebben bij het kiezen van zoekmachines.’

Het is het eerste project dat de EU financiert om het zoeken op het web van morgen te faciliteren en gaat van start in september 2022. De 14 partnerinstellingen zullen in eerste instantie samenwerken gedurende een periode van drie jaar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond