Deel dit artikel
-

Onenigheid in EU over linkbelasting en uploadfilter

EU lidstaten kunnen het niet eens worden over een linkbelasting en uploadfilter in de concepttekst voor het online auteursrecht. Een tiental lidstaten, waaronder Nederland en België, heeft de wettekst afgekeurd.

Een eerdere versie werd al verworpen door Nederland, België, Duitsland, Finland en Slovenië en inmiddels hebben ook Italië, Polen, Zweden, Kroatië, Luxemburg en Portugal de nieuwe tekst afgekeurd. Er wordt al sinds oktober aan de tekst gewerkt.

Een laatste triloog die vandaag had moeten plaatsvinden over de definitieve tekst van de richtlijn is dan ook geschrapt.

De grootste pijn zit hem in de mate van aansprakelijkheid en de behandeling van kleine en middelgrote bedrijven. De wetgeving zal vermoedelijk flink worden afgezwakt voordat hij in stemming kan worden gebracht. De definitieve stemming in maart zal zo goed als zeker niet meer plaatsvinden, ook al met het oog op de verkiezingen voor het Europees Parlement.

Het Europees Parlement ging in september akkoord met de omstreden onderdelen van de nieuwe Europese auteurswetgeving. Internetbedrijven moeten met filters zorgen dat er geen auteursrechtelijk beschermd materiaal wordt geupload. In Artikel 11 is verder bepaald dat voor het gebruik van kleine stukken tekst een vergoeding wordt betaald.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond