Deel dit artikel
-

‘Online bestellen nog te vaak onmogelijk voor mensen met een beperking’

De grootste webwinkels in Nederland zijn nog altijd slecht toegankelijk voor mensen met een beperking. Dat blijkt uit een onderzoek onder vijftien van de grootste webshops uit de Twinkle100, uitgevoerd door Level Level. Vorig jaar vond een vergelijkbaar onderzoek plaats. Sindsdien is er nauwelijks vooruitgang geboekt.

Full-service WordPress agency Level Level voerde ook in 2022 een intensief onderzoek uit naar de top van de Twinkle100, de ranglijst met de grootste online verkopers in ons land. De centrale vraag was of een bezoeker die alleen een toetsenbord of een schermlezer gebruikt, een bestelling kan doen.

Net als vorig jaar bleek dat onmogelijk bij de webshops van Ikea, Belsimpel, Zalando, About You, Hema, de Bijenkorf, Wehkamp en MediaMarkt. Alleen Jumbo voerde dusdanig veel wijzigingen door dat een bestelling nu ook door bezoekers met een beperking kan worden geplaatst.

Positief is dat bijna alle webwinkels een verbetering van de eindscore realiseerden ten opzichte van 2021. Jumbo en de Mediamarkt tonen een stijging van de eindscore van meer dan 20 procent. Bij de overige winkels ligt de stijging van dit percentage tussen de 1 en 10 procent. Gamma is een nieuwkomer in de Webwinkel top 15 en claimt direct de op één na hoogste score van 83 procent in de toegankelijkheidstest (na Apple).

De belangrijkste redenen waardoor een bestelling niet kan worden afgerond zijn interactieve panelen en pop-up vensters die niet zichtbaar zijn met een schermlezer of onbereikbaar zijn met een toetsenbord. Hierdoor is essentiële informatie onleesbaar en is het bijvoorbeeld onmogelijk om betaalinformatie in te voeren.

De urgentie om hier iets aan te doen blijkt bij de grote webwinkels nog onvoldoende aanwezig. Dit heeft meerdere redenen volgens Caitlin de Rooij van Level Level, die het onderzoek uitvoerde: “Vaak beschikken de product owners, ontwerpers en developers over te weinig kennis over hoe websites vanaf het begin af aan toegankelijk opgebouwd kunnen worden. Ook zijn de richtlijnen, zoals opgesteld in de Web Content Accessibility Guidelines, in complexe taal beschreven. Daarnaast is er geen concrete manier om standaard aan een criterium te voldoen. Ook heerst er veelal een onjuiste mindset. Zo wordt vaak gedacht dat het om een te beperkte groep mensen gaat, terwijl één op de vier mensen in Nederland een vorm van een beperking heeft. Juist zij hebben baat bij het gebruik van een telefoon of computer.“

Opvallend is dat ook bij de websites waar ogenschijnlijk wél aandacht is besteed aan toegankelijkheid, nog altijd veel mis gaat. Foute HTML-code en gebrekkige controles zorgen dat het voor mensen met een beperking vaak een flinke puzzel is om een bestelling te plaatsen.

Ondanks de ‘excuses’, dringt inmiddels de tijd. Tot nu toe dienden alleen websites van de overheid toegankelijk te zijn voor iedereen, maar binnenkort moeten ook de grote webwinkels aan de Europese regelgeving voldoen. Bedrijven hebben tot juni 2025 de tijd om hun website toegankelijk te maken, óók voor mensen met een (visuele) beperking.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond