Deel dit artikel
-

Online consument overstag voor duurzaam shoppen

De online consument ervaart weinig drempels meer om duurzamer, milieuvriendelijker inkopen te doen. Het web en apps lenen zich daar beter voor dan de fysieke retail.

Wel moet er aan minstens twee voorwaarden worden voldaan, zo blijkt uit een nieuw Duits onderzoek. De klant wil allereerst een groot keuzebereik hebben en, ten tweede, de prijzen van het aanbod tegen elkaar kunnen vergelijken. En dit moet bij voorkeur niet al te veel tijd kosten.

Veertig procent van de respondenten in een onderzoek van het Bundesverbandes E-Commerce und Versandhandel Deutschland wil in 2022 duurzamer gaan shoppen. Althans, is daartoe bereid. De winkels moeten het wel makkelijk genoeg maken.

De Duitse tegenhanger van Thuiswinkel.org hoort van dertig procent dat ze het nog te duur vinden. Twintig procent zegt dat duurzaam shoppen te omslachtig is.

Kleinere winkels en fabrikanten die zijn gespecialiseerd in de productie van duurzame artikelen vinden volgens de onderzoekers in het online verkoopkanaal de meeste tractie. Een fysieke winkel heeft een te klein bereik en is daardoor verhoudingsgewijs duurder. Een eigen webwinkel of een verkopersaccout op Amazon daarentegen biedt direct nationaal en zelfs internationale marktkansen.

Foto: dr_zoidberg (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Ruben

Het komt op mij over alsof de (Duitse) consument best duurzamer wil winkelen, zolang het maar even gemakkelijk is als nu en ook niet meer kost.

Dat lijkt me een groot probleem. Duurzaamheid in de hele keten betekent dat er ongetwijfeld ergens meer kosten gemaakt moeten worden dan nu. Het besef moet er bij de consument dan wel komen dat ze eerlijkere (en dus vaak hogere) prijzen moeten betalen als ze streven naar duurzaamheid.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond