Deel dit artikel
-

Online kerstboom kopen, met pricing als vliegtickets

Hoe eerder je een kerstboom online boekt, hoe lager de prijs. Dat is het nieuwe idee van online houthandel Gadero uit Groningen. Eigenlijk is dit pricingmodel uit nood geboren omdat de kerstbomenhandel de onderneming vorig jaar bijna logistiek verlamde.

Hoewel Sinterklaas nog in Spanje zit, oriënteert Nederland zich al op zijn nieuwe kerstboom. Ondernemer Henk Jan Bijmolt ziet het aan de zoekopdrachten op zijn Gadero.nl. De eersten zijn al op zoek naar een boom, maar de hausse komt na 5 december.

“Natuurlijk wil half Nederland de dag na Sinterklaas de kerstboom in huis hebben. Dat zorgde er vorig jaar voor dat onze transportnetwerken tot diep in de voegen kraakten. Daarom bedachten we kerstboombezorgingen volgens het vliegticketmodel met flexibele dagprijzen. Daarbij zijn populaire data en lastminutes prijzig. Vroegboekers pakken voordeel.”

Normaalgesproken komen de bezoekers van Gadero voor ander soort hout bij de winkel: om items voor in en rondom huis te maken. Dat varieert van kloostertafel tot visgraat parket tot sierbestrating. Maar tegen het einde van het jaar liggen er ook luxe kerstbomen in de schappen. Het bedrijf ontwierp een slim logistiek systeem om de bezorging te optimaliseren.

Bijmolt licht de vroegboekkorting voor kerstbomen toe: “We hebben een beperkt aantal laadmeters, vergelijkbaar met het aantal stoelen in een vliegtuig. Dat bracht ons op het idee te denken als een airline. Daarnaast willen we de bezorgkosten voor de klant laag houden door zo min mogelijk kilometers te rijden met zo veel mogelijk stops. Zo kwamen we op het idee van vaste leverdagen per regio. Dit kan je vergelijken met airlines die bijvoorbeeld alleen op dinsdag en donderdag naar een bepaalde bestemming vliegen.”

“Op basis van data van afgelopen jaar pluisden we uit waar onze klanten zitten. Zo gaan wij twee keer per week naar het populaire randstad gebied. Naar Limburg en Zeeland bieden we slechts een vlucht de gehele verkoopperiode.”

Deel dit bericht

1 Reacties

Tuincentrum

Mooi initiatief!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond