Deel dit artikel
-

Online shoppen groeit 9 procent tot 16 miljard

De Nederlandse consument gaf in de eerste zes maanden van 2022 voor 16,1 miljard euro uit aan producten en diensten bij webwinkels. Dat is 9 procent meer dan vorig jaar.

Gekeken naar de verkopen van fysieke producten steeg dat met zestig procent sinds de uitbraak van het coronavirus. De handel in online diensten zakte in die periode met bijna de helft maar steeg begin 2022 voor het eerst weer boven het niveau van begin 2019.

De handel in fysieke producten staat, gemeten naar omzet, zelfs elf procentpunten lager dan in begin zomer 2021. Dit wordt door experts verklaard met het feite dat de explosieve groei in digitale verkopen in de coronatijd normaliseert. Immers, de consument kan ook gewoon weer naar fysieke winkels.

Dit komt naar voren in de halfjaarcijfers die Thuiswinkel.org rapporteert over de e-commerceverkopen op de consumentenmarkt in Nederland.

“De sterke groei in diensten komt met name door de stijging in verkoop van tickets voor evenementen en attractieparken, maar ook pakketreizen en vliegtickets. De online aanschaf van tickets is in het tweede kwartaal toch bijna verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Een duidelijke correlatie met zes maanden zonder coronamaatregelen”, zegt Marlene ten Ham, directeur bij Thuiswinkel.org.

Eén op de drie online aankopen wordt in het eerste half jaar gedaan via de smartphone. De smartphone wordt het meest gebruikt voor de categorieën Food/Nearfood, Tickets voor Attracties & Evenementen en Kleding.

Kijkend richting het einde van 2022 zegt Ten Ham tegen Emerce: “Het wordt een spannende tijd. Nederland heeft te kampen met koopkrachtverlies en een historisch laag consumentenvertrouwen. Ik zie wel dat de sector in de maanden tot nu toe ook goed draait.”

“Ondernemers vragen zich af of ze geen leveringsproblemen krijgen”, vanwege grondstoftekorten “en hun prijzen concurrerend laag kunnen houden. In die zin bevindt de retailer zich in een perfect storm”, onzekerheid op alle fronten in de markt.

*) Foto door Arturo Rey op Unsplash

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond