Deel dit artikel
-

Online verkoop alcohol aan banden gelegd

Verkopers van alcohol via internet moeten zich houden aan strengere regels om de verkoop aan minderjarigen tegen te gaan. Het toezicht daarop wordt gecentraliseerd naar de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) start vandaag de consultatie van een wetsvoorstel waarmee deze nieuwe regels worden vastgelegd.

Verkopers van alcohol via internet worden wettelijk verantwoordelijk om het naleven van de leeftijdsgrens in het hele proces van aankoop tot bezorging goed te bewaken. Als ergens in dit proces van bestelling tot aflevering iets niet goed gaat, is de verkoper wettelijk verantwoordelijk.

Daarnaast moet bij de bestelling door de online aanbieder gecontroleerd worden of de koper 18 jaar is. Daarvoor moet een zogenaamd leeftijdsverificatiesysteem worden ingezet, waarvoor de online aanbieder eveneens verantwoordelijk is. Waar zo’n systeem precies aan moet voldoen wordt op dit moment nog uitgewerkt.

Uit het meest recente onderzoek over de naleving van de alcoholleeftijd – gemeten door onderzoeksbureau Objectief in het najaar van 2018 – kwam naar voren dat thuisbezorgkanalen het slechtst scoren met een nalevingspercentage van 9,5 procent.

De nalevingscijfers bij alcoholverkoop via internet zijn nu dramatisch, zegt Blokhuis. In 90 procent van de gevallen wordt er niet gecontroleerd. ‘Verkopers van alcohol op internet moeten van bestelling tot bezorging zorgdragen voor een goede leeftijdscontrole. In de komende jaren moet dat er toe leiden dat het gewoon niet meer voorkomt dat jongeren via internet alcohol kunnen kopen.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond