Deel dit artikel
-

Online videoreclame komende jaren snelste groeier

De bestedingen aan online videoreclame stijgen komende jaren met gemiddeld 24 procent, wat het de snelst groeiden categorie internetreclame maakt.

Gemiddeld zullen de online bestedingen wereldwijd met 16 procent groeien. In het nu lopende jaar zal dat nog 17 procent zijn, maar de twee jaar daarna zal dat afzwakken. Dat voorspelt ZenithOptimedia, een internationaal bureau dat zicht heeft op de media-inkoopplannen van adverteerders.

Gisteren bij de publicatie van de cijfers over de Nederlandse online mediabestedingen werd ook al duidelijk dat videoreclame ook hier de snelst groeiende categorie is. Deze categorie groeide met 46 procent tot 41 miljoen euro, op een totaal van 701 miljoen euro.

Adverteerdersinteresse voor videoreclame op digitale kanalen neemt toe omdat ze het steeds meer in combinatie met tv-campagnes inzetten. Een ander verschijnsel dat de groei bevordert is dat de inkoop van commercials steeds vaker via ad exchanges verloopt. De opkomst van automated trading heeft ook de displayreclame afgelopen jaren een stevige impuls gegeven. Enerzijds omdat het gerichter inkopen toestaat, anderzijds omdat de prijzen als redelijk worden ervaren in verhouding tot het resultaat.

Display zal internationaal gemiddeld met 21 procent groeien in de jaren tot 2017. Social media-reclame, wat daar onder valt, is goed voor dertig procent van de bestedingen.

ZenithOptimedia schat dat er vorig jaar voor 14,4 miljard dollar aan mobiele reclame werd uitgegeven. Dat was 13,8 procent van de totale online bestedingen en 2,9 procent van alle mediauitgaven. Het bureau verwacht dat mobiel in 2016 goed is voor 49,5 miljard dollar of 30,4 procent van het totale online budget en 8,6 procent van alle mediabudgetten. Mobiel zou dan, voor zover het als aparte categorie is te bestempelen, groter zijn dan radio, tijdschriften en outdoor.

Foto: Martin Howard (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond