Deel dit artikel
-

‘Onmiddellijke actie vereist om ransomware-pandemie te voorkomen’

Interpol heeft politiediensten wereldwijd opgeroepen om in actie te komen tegen wat het noemt een ‘ransomwarepandemie’.

‘Ransomware ontpopt zich als het wilde westen van de digitale ruimte waar iedereen, op elk moment, slachtoffer kan worden,’ aldus Tal Goldstein, Hoofd Strategie van het Centrum voor Cyberbeveiliging van het World Economic Forum.

De oproep komt na enkele grootschalige aanvallen op onder meer de klanten van Kaseya en de Colonial Pipeline Company, waarbij vele miljoenen werden geëist en veelal betaald.

Het beteugelen van ransomware vereist dan ook collectieve inspanningen, betoogde Secretaris-generaal Jürgen Stock van Interpol eerder deze week.

Het World Economic Forum heeft in samenwerking met Interpol een raamwerk opgesteld genaamd Project Gateway waardoor de opsporingsdienst direct dreigingsdata van bedrijven kan ontvangen.

De ecosystemen voor ransomware moeten door wereldwijde politieacties, zowel reactief als proactief, verstoord worden. Ook moeten slachtoffers van ransomware ondersteuning krijgen om hun weerbaarheid te versterken.

De FBI heeft bedrijven en organisaties vorige maand nogmaals opgeroepen om geen losgeld voor ransomware aanvallen te betalen.

De Russische hackersgroep REvil, die de Kaseya aanval heeft opgeëist, is dinsdag ogenschijnlijk verdwenen van het dark web. Het is nog niet duidelijk waarom dat is gebeurd. De timing is wel opmerkelijk: enkele dagen geleden heeft de Amerikaanse president Joe Biden er bij zijn Russische collega Vladimir Poetin op aangedrongen dat hij moest optreden tegen de hackers. Rusland heeft tot nu toe weinig gedaan om digitale afpersers achter slot en grendel te krijgen.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond