Deel dit artikel
-

Onrust op de cryptomarkt na acties Amerikaanse beurswaakhond

De rechtszaken van de Amerikaanse SEC tegen de grote crypto-beurzen Binance en Coinbase, en de nieuwe classificatie van meer dan 60 cryptomunten als effecten, heeft voor grote onrust gezorgd op de cryptomarkten. Investeerders trekken zich massaal terug.

Bitcoin alternatieven als Cardano, Polygon, Solana en nog eens zestig andere munten mogen  in de VS niet langer zonder vergunning worden verhandeld.

Coinbase zou bijvoorbeeld jarenlang crypto-activa beschikbaar gesteld voor de handel die beleggingscontracten.

De SEC grijpt voor de classificatie terug op de zogenoemde Howey-test die wordt gebruikt om te bepalen of een financieel product een beleggingscontract is.

De Bitcoin en ook de Ether worden niet beschouwd als een effect, omdat de anonieme oorsprong en de opensourceaanpak betekenen dat de winsten van beleggers niet afhankelijk zijn van de inspanningen van ontwikkelaars.

Rechtszaken moeten dit nog wel helder krijgen. Critici vinden de Howey-test, die dateert uit 1946, verouderd. Coinbase spoorde de SEC zelf aan om de regelgeving aan het scherpen

De markten reageerden meteen op het nieuws. De waarde van deze altcoins is de afgelopen dagen fors gedaald en ook de Bitcoin, die als gezegd buiten het toezicht valt, kreeg flinke klappen. Het bekende Amerikaanse handelsplatform Robinhood is reeds begonnen met het verwijderen van Solana, Polygon en Cardano.

Het is niet de eerste keer dat SEC de handel in bepaalde cryptomunten aanpakt. In 2020 was Ripples XRP het doelwit van de SEC. Allerlei beurzen, waaronder populaire platformen als Coinbase, hebben XRP destijds verwijderd.

SEC-voorzitter Gary Gensler is inmiddels het middelpunt van spot geworden. Er zijn diverse munten opgedoken die zijn naam dragen.

Experts zien ook een verband met de gedeeltelijke terugtrekking van van handelsplatform Crypto.com uit de Amerikaanse markt. Het platform zal institutionele klanten vanaf 21 juni niet langer bedienen.

Of de rechtszaken het begin van een uitslaande veenbrand zijn moet nog worden afgewacht. Een jaar geleden raakten de cryptomarkten in problemen door de stijgende rente, waardoor sparen weer aantrekkelijk werd. Diverse cryptobedrijven rolden om, waaronder een van ‘s werelds grootste platformen binnen de cryptowereld: de Amerikaanse broker FTX van Sam Bankman-Fried.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond