Deel dit artikel
-

Ontslagen en verkopen bij verlieslijdend Framfab

Bij Framfab vallen opnieuw ontslagen. 400 arbeidsplaatsen zullen verdwijnen, 15 procent van het totaal. Dit maakte het Zweedse bedrijf gisteren bekend, gelijktijdig met verliescijfers voor het vierde kwartaal. Netlinq Framfab ontspringt de dans, maar schrapte de afgelopen periode al wel 15 banen. Framfab denkt pas in het vierde kwartaal van dit jaar weer operationeel winstgevend te zijn.

Framfab heeft een slecht vierde kwartaal achter de rug. Bijna het gehele verlies dat er over vorig jaar is geboekt – 415 miljoen kronen (45,8 miljoen euro) voor belastingen, rente en afschrijvingen – valt te herleiden tot het vierde kwartaal. In de laatste drie maanden van 2000 had Framfab een verlies van 406,5 miljoen kronen (44,9 miljoen euro). In 1999 behaalde het bedrijf nog een winst van ruim 53,7 miljoen kronen (5,9 miljoen euro) over het vierde kwartaal.

Framfab heeft met name te maken met een waardevermindering van de goodwill. Daarop legde het bedrijf in het vierde kwartaal 1750,4 miljoen kronen (193,5 miljoen euro) toe. In geheel 1999 was dit 16,8 miljoen kronen (1,86 miljoen euro).

Het verlies per aandeel bedroeg in het vierde kwartaal 17 kronen (4 gulden 14), tegenover een winst van 0,29 kronen (7 cent) in het vierde kwartaal van 1999.

Onder het motto 'Focussing on core business' probeert Framfab nu het tij te keren. De problemen zijn volgens het bedrijf veroorzaakt door verslechterde marktcondities in Zweden en door overcapaciteit vanwege de overnames die Framfab heeft gedaan. Bovenop het al in november aangekondigde verdwijnen van 340 banen zullen er nog eens 400 arbeidsplaatsen verloren gaan, het meerendeel in Zweden. Daarnaast zullen de onderdelen Framfab Integration en Framfab IT-Consulting voor een bedrag van 170 miljoen kronen (18,8 miljoen euro) van de hand worden gedaan. Ook hostingbedrijf Driftbolaget zal verkocht worden.
Met deze en andere maatregelen verwacht Framfab in het vierde kwartaal van dit jaar pas weer operationeel winst te gaan maken.

Voor Nederland hebben de maatregelen weinig effect, zegt ceo Frank van Oirschot van Netlinq Framfab. "We zullen ons alleen wel, evenals de andere delen van het bedrijf, meer focussen op het bedienen van grote klanten." Toch zijn er bij Netlinq Framfab 15 banen verloren gegaan, op de afdeling waar het programmeerwerk wordt verricht. Van Oirschot: "Het aantal opdrachten voor deze afdeling neemt af, met name omdat we ons richten op grotere klanten. De verzoeken om sites te bouwen komen met name nog van kleine bedrijven. Maar we verwachten dat er op korte termijn op andere afdelingen juist mensen bij komen. De ambitie om te groeien is er nog steeds."

Deel dit bericht

4 Reacties

Anoniem

Als reactie op "maar schrapte de afgelopen periode al wel 15 banen" een kleine rectificatie; zeker vier personen van deze 15 (voor zover ik weet); inclusief ondergetekende, hebben zelf ontslag genomen.

Ikbenhet

maar waarom heb je dan ontslag genomen ?

Anoniem

Mijns inziens zijn de redenen hiertoe pluriform. Tevens is dit niet belangrijk in het kader van mijn ingezonden rectificatie. Framfab is een sterk bedrijf, gedragen door uitzonderlijk goede professionals, en het tij zal keren.

ook ex-werknemer

Een rectificatie op deze rectificatie: 6 personen zijn uit zichzelf vertrokken. Dat deze personen uit zichzelf zijn vertrokken maakt dit nieuwsbericht niet 'positiever', als dit het 'doel' van je bericht was. Buitenstaanders vragen zich dan terecht af waarom deze 6 personen zijn vertrokken. Ontslagmotieven altijd pluriform, omdat elk persoon andere prioriteiten heeft. Ondanks dat kan er toch in grote lijnen een gemene deler zijn. Al zeg ik niet dat dit per sé ook voor Netlinq Framfab geldt. De tijd zal het uitwijzen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond