Deel dit artikel
-

Ontwikkelaar en verkoper phishing software opgepakt

De politie heeft dinsdag een 24-jarige man uit Arnhem aangehouden die een belangrijke faciliterende rol speelde bij phishing aanvallen. Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de man van het ontwikkelen, voorhanden hebben en verspreiden van zogenoemde phishing panels.

De politie heeft ook een 15-jarige jongen uit Loenen aan de Vecht aangehouden. Hij wordt verdacht van de verkoop van phishing panels.

Met phishing panels kunnen andere kwaadwillenden phishing websites opzetten. Bij phishing bewegen criminelen slachtoffers ertoe om op een valse (betaal)link te klikken. De link leidt naar een vervalste bankensite die bijna niet van echt te onderscheiden is. De criminelen die achter de site zitten, zien de gegevens die het slachtoffer invoert. Zij loggen vervolgens met die gegevens in op de echte bankensite van het slachtoffer en halen zijn/haar rekening leeg.

Het onderzoek naar deze verdachten gebeurde onder het gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. De Landelijke Eenheid, Team High Tech Crime (THTC) van de Dienst Landelijke Recherche, en de Eenheid Zeeland West Brabant werkten samen in dit onderzoek dat eind april van dit jaar startte.

Group-IB, een internationaal cybersecurity bedrijf met het Europees hoofdkantoor in Amsterdam, informeerde de politie over personen die onder een nickname op Telegram actief zouden zijn met het ontwikkelen van de software voor phishing panels en met de verkoop er van.

Bij de doorzoekingen zijn een vuurwapen, telefoons, laptops en andere gegevensdragers in beslaggenomen. hieraan is de broncode van het panel aangetroffen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond