Deel dit artikel
-

Ontwikkeling toegepaste games op zijn Talpa’s

Sinds gisteren heeft Nederland een Center voor Applied Games: spellen die vooral ingezet worden voor gedragsverandering. Daarbij valt te denken aan games voor voorlichting, educatie en training, maar ook als behandelmethode in de zorg. Het centrum is een initiatief van Dasym Investment Strategies en Monpellier Venture.

“Hoe kunnen we leren van successen uit andere industrieën”, was de vraag die Jurriaan van Rijswijk, CEO van Montpellier Ventures, stelde aan Tom van Mill, directeur van iMMovator. Al gauw kwam het ‘borrelgesprek’ op de formats van Endemol, Talpa en Eyeworks, bedrijven die in eigen land fors investeren in nieuwe formats om die wereldwijd te verkopen.

Waarom, vroeg Van Rijswijk zich af, zou je dat ook niet kunnen doen met toegepaste games? Daar zijn Nederlandse bedrijven goed in, ze kunnen het werk bijna niet aan, maar zichtbaar zijn die projecten vaak niet omdat ze meestal in opdracht worden vervaardigd voor ziekenhuizen, defensie, onderwijsinstellingen en bedrijven als de KLM.

Het Center voor Applied Games fungeert niet alleen als kenniscentrum, Van Rijswijk wordt ook uitgever, zo zegt hij. “Wij kopen bij Nederlandse bedrijven formats in die wij gaan doorverkopen aan binnen- en buitenland. In elk land heb je een leger, in elk land heb je ziekenhuizen. We bestellen tegen gereduceerd tarief, maar de leveranciers krijgen uiteraard wel royalty’s terug.”

Anders dan Talpa en EyeWorks wil Van Rijswijk de productie namelijk in eigen land houden. “En niet versnipperd via kantoren andere landen. Wij hebben berekend dat ongeveer 22.000 mensen in Nederland hier hun brood mee kunnen verdienen, bijna de helft van de ruim 330 Nederlandse gamebedrijven houdt zich exlusief bezig met toegepaste games. Maar we kunnen ook praktische toepassingen bedenken voor (bestaande) entertainment games.”

Mede-initiatiefnemer Arjan Postma van Freedom Future Labs denkt dat het Nederlandse ‘polderen’ een goede basis vormt voor het ontwikkelen toegepaste games. “Het feit dat we een klein land zijn heeft voordelen, ik kan morgen een ziekenhuis benaderen voor een project en dan zitten we volgende week rond de tafel. In Frankrijk en Duitsland moet je bij wijze van spreken al in het medische circuit zitten. De instelling is hier ook meer: laten we het gewoon eens proberen.”

Postma werkte in het verleden voor HP Labs en voor startup Jamby van Adam Curry, een incubator voor de ontwikkeling van breedbandtoepassingen. “Het was de rigide bedrijfsstructuur versus de vrijheid van het ontregelen. Dat is de reden waarom ik Freedom Future Labs heb opgericht, dat beide werelden bij elkaar probeert te brengen. Diezelfde kruisbestuiving vind je toegepaste games. Uitdagende ideeën onderbrengen bij professionele bedrijven en instellingen, die kan moet het op.”

Dat Minister Kamp een halve dag uittrok voor de opening gisteren vindt Van Rijswijk een goed teken. “Het was echt een werkbezoek, en geen verplichting, want de overheid investeert geen cent. We kunnen dit volledig op eigen kracht van de grond trillen. De overheid realiseert zich terdege dat dit een potentiële groeimarkt is.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond