Deel dit artikel
-

‘Onveilige producten makkelijk te verkopen via Amazon.nl en Bol.com’

Het is voor externe verkopers kinderlijk eenvoudig om onveilige of ondeugdelijke producten te verkopen via Bol.com en Amazon.nl. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Om te zien hoe goed de verkoopplatforms het aanbod van externe verkopers controleren, tuigden onderzoekers van de Consumentenbond een webwinkel op. Hiermee boden ze negen artikelen aan die op Safety Gate stonden, een Europees alarmsysteem waarop landen informatie uitwisselen over gevaarlijke producten. Zeven van de producten kwamen door de controle van Bol.com, acht door die van Amazon.nl.

De onderzoekers omzeilden de controle van Bol.com en Amazon.nl met simpele trucs. Zo vervingen ze zogeheten EAN-codes (unieke productcodes) door zelfgekochte codes die niets met het artikel te maken hadden. Of ze gebruikten een foto van een CE-markering van een ander product. Zo kwamen op Bol.com onder andere een brandgevaarlijke mobiele airco, een spanningsmeter die schokken afgeeft en een levensgevaarlijke kinderschommel terecht. Op Amazon.nl plaatsten de onderzoekers onder meer onveilig kinderspeelgoed en een gevaarlijke bouwlamp.

De Consumentenbond bood ook zeven producten aan van AliExpress. Deze waren niet gevaarlijk, maar Bol.com zegt dropshipping niet toe te staan op zijn website en Amazon.nl stelt zeer strenge eisen aan dropshippers. In werkelijkheid werd de onderzoekers geen strobreed in de weg gelegd.

In 2024 komen er nieuwe Europese regels voor de verkoop van producten van buiten de EU. Zo moeten partijen die iets verkopen op de Europese markt een vestiging, of op zijn minst een vertegenwoordiger, in Europa hebben. En platforms moeten producten van hun site verwijderen als blijkt dat die niet in orde zijn.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

1 Reactie

Dirk

Het kost bedrijven veel geld om aan alle regelgeving te voldoen. Zij kunnen niet concurreren met fabrikanten en importeurs die hier lak aan hebben, bewust of onbewust.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond