Deel dit artikel
-

Oostenrijk heeft primeur van eerste echte digitale rijbewijs

In Oostenrijk kunnen bestuurders nu hun klassieke rijbewijs thuislaten en in plaats daarvan een digitale variant laten zien.

Voor dit doel worden rijbewijsgegevens opgeslagen in de smartphone met behulp van de app eAusweis. ‘Het digitale rijbewijs als eerste digitale ID-kaart in Oostenrijk is een mijlpaal op weg naar digitalisering’, zei minister Gerhard Karner van Binnenlandse Zaken woensdag bij de uitreiking van het digitale rijbewijs.

Vorig jaar introduceerde de Duitse overheid ook een digitaal rijbewijs ID Wallet, maar dat kwam onder vuur te liggen van IT-beveiligingsexperts, die het rijbewijs niet veilig vonden. Ook moesten bestuurders het papieren rijbewijs nog bij zich dragen voor controles.

De situatie is anders in Oostenrijk, waar het digitale rijbewijs nu voldoende is voor een verkeerscontrole.

Het Oostenrijkse systeem verschilt ook technisch van de ID wallet. Tijdens een verkeerscontrole kun je de eID-kaart-app gebruiken om een QR-code te genereren met gegevens zoals naam en geboortedatum, evenals een sleutel voor het rijbewijsregister. De politie scant deze code en controleert het rijbewijs online in het rijbewijsregister.

De Oostenrijkse gegevensbeschermingsvereniging Epicenter.Works vindt het systeem ‘een geschikte oplossing voor rijbewijzen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond