Deel dit artikel
-

Op de valreep nieuw Safe Harbor

Europa heeft op de valreep een akkoord bereikt met de VS over een nieuwe Safe Harbor-regeling, die dataverkeer tussen de twee continenten moet regelen. De nieuwe regeling krijgt de naam EU-US Privacy Shield.

Het nieuwe verdrag vervangt de Safe Harbor-overeenkomst tussen Europa en de VS die door het Europese Hof werd vernietigd. Als gevolg leek het er even op dat Amerikaanse bedrijven Europese persoonsgegevens lokaal moesten opslaan.

De Verenigde Staten hebben nu beloofd de data van Europeanen beter te beschermen. De Amerikaanse overheid mag geen grootschalige surveillance-operaties loslaten op de gegevens. Er zal ook worden gecontroleerd of bedrijven zich aan de regels houden. Binnen het Amerikaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken komt een speciale ombudsman waar Europeanen privacyklachten kunnen indienen.

D66 laat in een reactie weten dat het zo snel mogelijk een grondige juridische beoordeling wil van de toegezegde waarborgen van de VS. De juridische status van deze toezeggingen is erg onduidelijk en het is hoogst twijfelachtig of ze voldoende bescherming aan Europese burgers bieden, zegt D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld.

Daarnaast is het ook maar de vraag of het nieuwe voorstel voldoet aan de door het Europees Hof van Justitie vastgestelde eisen in de zogenoemde Schrems-zaak. De garanties lijken juridisch boterzacht.

‘D66 heeft grote vraagtekens bij het nieuwe Safe Harbour, maar we kunnen pas een eindoordeel geven als we de tekst gezien hebbe’, zegt In ’t Veld. D66 eist dan ook dat de Commissie deze direct openbaar maakt. ‘Uit eerdere ervaringen met PNR en SWIFT-overeenkomsten, weten we dat de waarborgen die de VS nu voorstelt een wassen neus zijn. Het is zeer onwaarschijnlijk dat een ombudsman voldoende bevoegdheden krijgt om echt toezicht te houden op de Amerikaanse inlichtingendiensten.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond